Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna sjunger på sin femtionde julotta

/
  • – Förra julottan sjöng hela församlingen med på ”O helga natt”. Det var både roligt och överraskande. Hoppas det blir likadant  i år, säger Anna Nilsson från Tuvattnet.
  • – Man undrar vart åren har tagit vägen, säger Anna Nilsson, som i år ska sjunga i Laxsjö kyrka på julottan, för femtionde gången.

Varje juldagsmorgon under 49 år i sträck har väckarklockan hemma hos Nilssons i Tuvattnet ringt klockan fem.

Annons

Då är det dags för Anna att göra sig i ordning för färden ner till Laxsjö kyrka och julottan.
I år ska hon sjunga ”O helga natt” för femtionde gången.

Som mycket annat började Anna Nilssons solosång på julottan av en slump.

– Flickan som tidigare sjungit i kyrkan på jularna flyttade från bygden och eftersom många kände till att jag sjöng i tid och otid så blev jag tillfrågad inför julen 1959 om jag ville sjunga på julottan, berättar Anna. Jag trodde att det var en engångsföreteelse, men nu är det alltså för femtionde gången, det känns lite märkligt att åren gått så fort, tycker hon.

Anna, som är 74 år, är född i Jörn i Västerbotten och hon var på sin första julotta när pappa tog med henne dit i sjuårsåldern. Sin utbildning till sjuksköterska gjorde hon i Östersund och det var även där hon träffade sin Nisse, han som senare blev en känd debattör mot gifterna i jordbruket, som var mycket utbrett på den tiden.

Efter utbildningen flyttade Anna med Nisse till hans föräldrahem och där har de bott sedan dess. Hon har hela sitt yrkesliv jobbat som sjuksköterska i hembygden.

– Jag har tyckt att det varit fantastiskt roligt att komma till kyrkan på juldagsmornarna. Visserligen har vädret varierat under åren, från full snöstorm när man knappt tagit sig fram den mil som det är mellan Tuvattnet och Laxsjö. Ibland har det varit som ett julkort med frost i grenarna och man ser marschallerna vid kyrkan på långt avstånd.

Anna berättar att det all tid är fullsatt i kyrkan som tar ett par hundra sittande besökare. En del av dem kommer till julottan på skoter.

– Vissa jular sjunger jag tillsammans med Föllinge-Laxsjö kyrkokör och andra jular har jag sjungit helt ensam. Men en sång sjunger jag alltid själv och det är ”O helga natt”. Det har jag gjort sedan första året och besökarna tycker inte att det är någon jul om de inte får höra den.

Anna berättar att förra året så började församlingen sjunga med.

– Det var både roligt och överraskande, säger hon. Hoppas det blir så i år också.

En jul för snart 30 år sedan var det nära att Anna skulle ha missat julottan.

– Låset hemma till ytterdörren gick inte att få upp, så vi var tvungna att sparka upp dörren, men jag hann precis till kyrkan i tid.

En sak hon funderade på i många år var den heshet hon alltid fick dras med kring jularna.

– Till slut kom jag på orsaken. Det var julgranen som jag var allergisk emot. Nu har vi plastgran och hesheten är borta.

Mer läsning

Annons