Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga kritiska till nedläggning av äldreboende

/
  • Ove och Ulla Boström är oroliga över vad som ska hända när Oves mamma tvingas lämna demensboendet i hemorten Nälden. Det finns bara tre särskilda boenden hon kan hamna på och samtliga ligger långt från mammans nära och kära.

Förslaget att lägga ner demensboendet Spinnrocken i Nälden och flytta verksamheten till Föllinge eller Ede möter hårda protester från anhöriga.
– Politikerna ger sig på de svagaste i samhället, säger Ove och Ulla Boström.

Annons

Socialförvaltningen i Krokoms kommun har ett sparbeting på närmare 14 miljoner kronor fram till 2011 och har bland annat föreslagit att särskilda boendet Spinnrocken och korttidsboendet Lingonet ska läggas ner redan i år.

Förslaget får tummen ner av anhöriga.

Ove Boströms mamma är 96 år och bor på avdelningen Spinnrocken i Nälden. Hon är dement och orolig. En nedläggning och flytt kommer knappast att lugna ner henne, menar Ove och Ulla Boström.

– Flyttar du en vilsen människa blir hon ännu mer vilsen, konstaterar Ulla Boström.

Men det finns fler argument som talar mot en nedläggning och flytt, enligt de anhöriga.

– Flyttas mamma till Föllinge eller Ede finns det inga förbindelser för de som vill åka och hälsa på från Nälden. Hennes vänner, som också är runt 90 år, kommer i det närmaste att tvingas övernatta om de ska hälsa på, säger Ove Boström.

Socialförvaltningen har sagt att det är ovanligt mycket personal på få brukare på Spinnrocken – åtta tjänster på tio personer i boendet.

Den sifferexercisen synar Ove Boström.

– Det är delvis fabricerat. Det finns i alla fall sex äldre till i huset som behöver lika mycket hjälp.

De anhöriga får stöd av socialnämndens förste vice ordförande Christer Toft, s.

– Det är lätt att ge sig på människor som inte kan svara för sig. Det är riktigt dåligt förslag, säger han.

Samtliga nämnder kommer redan i år att få spara en procent på sina verksamheter av nettobudgeten. Det betyder 2,2 miljoner kronor.

– Jag förstår att det inte kommer att handla om osthyvlar, men innan man ger sig på brukare och personal måste man gräva på andra ställen för att hitta besparingarna. Här har vi inte grävt tillräckligt, säger Christer Toft.

Han påpekar att ledningen i Krokoms kommun redan beslutat om att lägga ut 20 procent av vården i föllingeområdet på entreprenad.

– Vi måste se över ledningsorganisationen då det per automatik blir färre chefer när vården konkurrensutsätts.

Vidare finns det idéer vid personalkollektivet på Spinnrocken att ta över verksamheten i en så kallad intraprenad. De möjligheterna grusas med ett beslut i socialnämnden om nedläggning och flytt.

Beslut om Spinnrocken kommer att fattas innan sommaren, men inte vid det kommande sammanträdet i socialnämnden.

Fotnot: LT har förgäves sökt Christine Persson, c, ordförande i socialnämnden.

Mer läsning

Annons