Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alva 80 år skrämde inbrottstjuvarna på flykten

/
  • Hon låg i sin säng och hörde hur inbrottstjuvarna kom uppför trappan. Men när Alva tände lampan och skrek tog de till flykten. Trots hon haft inbrott två gånger på två år så är 80-åriga Alva Nilsson inte rädd för att bo ensam. Foto: Jens Stenman
  • Alva Nilsson bor i den gamla skolbyggnaden i Skärvången.
  • Alva Nilsson berättar att tjuvarna bröt sig in i förskolelokalen och kom över några få hundralappar.
  • Foto: Jens Stenman

Mitt i natten hörde hon steg i trappan och att handtaget till hennes olåsta lägenhetsdörr trycktes ner. Men när 80-åriga Alva Nilsson tände lampan och skrek "vad är det för folk som kommer" så tog inbrotts-tjuvarna till flykten.

Annons
Alva Nilsson bor i den gamla skolbyggnaden i Skärvången. I 40 år har lägenheten på övervåningen varit hennes hem och sedan maken gick bort för några år sedan bor hon ensam.
På veckorna används en del av den nedlagda skolan till förskoleverksamhet men en stor del av huset står helt öde. Kanske var det byggnadens ödslighet som lockade objudna gäster natten till i lördags.
- Klockan halv tre vaknade jag och tyckte att jag hörde några konstiga ljud. Så jag gick upp och tittade ut genom fönstret men det var helt kolmörkt så jag gick och lade mig igen, berättar Alva.
Plötsligt hör hon hur en eller kanske två personer är inne i huset och på väg upp mot hennes lägenhet som ligger på övervåningen.
- Det var kraftiga steg som kom och gick uppför trappan. Sedan hörde jag hur handtaget trycktes ner men då tog jag mod till mig och skrek "vad är det för folk som kommer".
Alva berättar att inbrottstjuvarna fick en ryslig fart nerför trappen när de förstod att någon var hemma. Själv blev hon inte direkt rädd men säger att hon hade svårt att somna om efter händelsen.
- Jag försökte lägga mig igen men jag fick ingen ro i kroppen. Klockan fyra gick jag upp och tog en tallrik fil.
Alva ville inte besvära någon så hon valde att inte ringa till polisen.
- Jag tänkte att jag kanske skulle ringa till Anna som jobbar på dagiset här nere men man vill ju inte störa den där tiden på dygnet.
Dagen efter kom i alla fall polisen för att göra en brottsplatsundersökning. Det visade sig att tjuvarna bara lyckats komma över några futtiga hundralappar som förvarades i förskolelokalen.
Det inte är första gången som inbrottstjuvar besöker den gamla skolan. I februari 2006 bröt sig någon in i huset och även den gången fick tjuvarna bara med sig några få hundralappar. Men trots upprepade inbrott har Alva inte skrämts och tänker bo kvar.
- Jag har bott här så länge och trivs så bra. Jag tänker inte flytta.
J Det var kraftiga steg som kom och gick uppför trappan. Sedan hörde jag hur handtaget trycktes ner.
Alva Nilsson

Mer läsning

Annons