Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alsens byalag har visat att man kan vinna över mackdöden

/
  • Det går att vinna kriget över mackdöden, det är Alsenborna ett bevis på. Kanske också butiksdöden. Om ett par veckor öppnar den gamla butiken i Alsen  i ny regi. Matvaror, ett café och foderförsäljning är något av det som den nya butiken ska satsa på.” Pumpen ger ringar på vattnet”, säger Anderas Axelsson, till höger  i bild. Roland Söderberg står till vänster.Foto: Håkan Luthman
  • Foto: Håkan Luthman
  • Men det är inte bara pumpen som är en nyhet i Alsen. Skoterleden har dragits om så att det går förbi tankstället.På fredagseftermiddagen kommer Magnus Larsson förbi, den här gången med skotern på släpvagnen.”Man måste ju premiärtanka. Att få hit pumpen är hur viktigt som helst. Nu slipper skoteråkarna tanka dunkar och ha i bilen, det är ju inte miljövänligt direkt”, säger han.Magnus Larsson är ledansvarig i byns skoterklubb samt engagerad i skoterpatrullen.Foto: Håkan Luthman
  • Foto: Håkan Luthman

I två år har Alsens byalag kämpat för att det ska vara möjligt att tanka i byn igen. Och nu står den där den nya, skinande blanka bensinpumpen med kortautomat.

Annons

Roland Söderberg, ordförande i byalaget, och Andreas Axelsson, styrelseledamot i byalaget, möter LT:s reporter och fotograf vid pumpen, bredvid gamla matbutiken. Det råder ingen tvekan om saken. Deras leenden är breda och glädjen total.

– Jag premiärtankande 44 liter diesel i går kväll (läs torsdag) . Det kändes så bra, säger Andreas Axelsson.

För snart tre år sedan lades macken ned. Med gemensamma krafter, ett antal motgångar, många arbetstimmar och sammanlagt två års arbete så har de fått till en tankstation igen.

De stod i valet att sanera tankstationen, som också skulle kosta mycket pengar, eller att satsa på att försöka få igång tankstället igen. Det blev det sistnämnda.

– Hela bygden har hjälpt till, säger Roland Söderberg.

– Jag fick en idé och kontaktade byalaget och de nappade på idén. Projektet är helt unikt, säger Andreas Axelsson.

Varje skogsägare i bygden, cirka 40 stycken, skänkte cirka tio träd var som såldes till SCA till ett väldigt bra pris, berättar han.

– Och de som inte äger skog bidrog med pengar, det har också företagare gjort. Och kommunen har hjälpt till med bygdemedel, säger Roland Söderberg.

Och för pengarna har de nu köpt en helt ny pumpstation och en kortläsare.

Men i somras var de nära att ge upp.

Det visade sig att de gamla pumparna som stått kvar sedan nedläggningen inte fungerade tillsammans med korläsarautomaten.

– Det var flera i byalaget som då sa nej det här kommer aldrig att gå, säger Andreas Axelsson.

– Vi hörde oss för med stora bensinbolag som lagt ned och tagit bort gamla pumpar om vi kunde få köpa en av dem. Men de sa nej. De slängde hellre bort dem än att sälja till oss, säger han.

Det slutade med att de köpte en helt ny pump för 65000 kronor plus moms. Kortläsaren fick de för 80000 kronor plus moms.

Bensinen som nu finns i pumpen kommer från All tank. Men Andreas och Roland har även varit i kontakt med de större bränslebolagen, men ingen har visat intresse.

– All tanks vd kommer härifrån, det kanske gjort sitt till, säger Andreas Axelsson.

Bensinpriset ligger i nivå med de mackar som har bemannande pumpstationer, även om Alsen- pumpen inte är en sådan.

– Det är för att vi ska få in lite extra pengar för reparation och underhåll, säger Andreas Axelsson.

Han har räknat ut att om en normalfamilj tankar fyra gånger per månad á 50 liter, så blir det på ett år 480 kronor dyrare att tanka där då bensinen i Alsen är 20 öre dyrare.

– Men det är inte så mycket och nu hoppas vi att alla ska känna att det är värt att tanka här för att kunna ha pumpen kvar, säger Andreas Axelsson.

Mer läsning

Annons