Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alsenbua hotar med stängning

/
  • ”Alsenborna måste vara dumma i huvudet som inte handlar på ortens affär utan åker till Nälden i stället. Alla tjänar på att butiken blir kvar”, säger Siri Karlsson från Alsen.Foto: Jan Andersson
  • ”Hade vi haft en större omsättning så hade jag haft chansen till ett fast jobb här. Nu får jag gå som praktikant”, säger Eva Bergner från Alsen.Foto: Jan Andersson
  • Det var i vintras som Bror Grönlund åter öppnade upp Alsenbua efter att den varit stängd i drygt ett och ett halvt år. Då var han optimistisk och trodde byborna skulle visa sin uppskattning och stödja butiken. ”Om det inte händer något radikalt stänger jag butiken vid årsskiftet”, säger han nu.  Foto: Jan Andersson
  • Thomas Clausson från Skåne har stuga i Alsen. ”Jag blev jätteglad när Bror öppnade butiken och självklart borde alla i Alsen handla här”, säger han.

Nu är åter butiken i Alsen på fallrepet. Sedan affären öppnade i mars har den gått back varje månad.

– Nu har Alsenborna några månader till på sig att börja handla här, annars lägger jag ned, säger affärens ägare, Bror Grönlund.

Annons

Efter att Alsenbua hade varit stängd i drygt ett och ett halvt år, tog Bror Grönlund från Alsen över butiken och öppnade den igen i vintras. Han var då full av optimism och trodde byborna skulle visa sin uppskattning och stödja butiken.

– Men så blev det inte, säger Grönlund. Det verkar som de flesta kunderna väljer att handla i Nälden eller åka in till Östersund i stället.

– Det gör att jag går med förlust varje månad och fortsätter det så här så lägger jag ner verksamheten vid årsskiftet.

Alsenbua har fått kritik av kunderna att de inte har ett så kallat fullsortiment av vissa varor. Det försvarar Grönlund med att det inte är lätt att ha allting hemma när det är så få som handlar.

– Det blir som en ond cirkel. Börjar folk handla här så tar jag hem det som behövs.

– Alsenborna måste vara dumma i huvudet som inte handlar här, säger Siri Karlsson när hon kommer in i butiken. Vi behöver en affär här i bygden och det skulle vara mycket deprimerande om den läggs ner.

– Många storhandlar i Östersund och åker hit och köper en liter mjölk. Det kan man inte driva en affär på, säger hon.

Samma sak säger Thomas Clausson från Skåne, som har sitt fritidshus i Alsen.

– Jag blev enormt besviken när butiken stängde för ett par år sedan och jag blev jätteglad när Bror öppnade den igen.

– Alsen behöver sin affär, både för ortens invånare och turisterna, säger han. Det skulle vara hemskt om den lades ner igen.

Mer läsning

Annons