Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt Mats ägde försvann på några ögonblick

/
  • Lågorna tog allt och Mats Ulfsgård ägde bara de kläder som han hade på sig.
  • En bit av garaget i bottenvåningen är det enda som finns kvar av huset, kunde Mats Ulfsgård konstatera när han under gårdagen inspekterade brandplatsen.
  • Några meter av garageväggen var det enda som klarade sig utan skador.
  • – Den här jackan passar perfekt.Mats kan vraka och välja bland jackor, byxor och tröjor som byborna runt Kälom har kommit med de senaste dagarna.
  • På soffan hos Mats mamma och pappa ligger högvis med kläder som Mats fått av snälla grannar.
  • – Så fort det går så ska jag bygga upp huset igen, säger Mats Ulfgård.
  • Det ryker fortfarande bland ruinerna efter Mats hus.

I torsdags förlorade Mats Ulfsgård från Kälom allt han ägde i en våldsam brand. Helt plötsligt så hade han bara de kläder som han stod och gick i. Ryktet om Mats belägenhet gick snabbt runt byn. På nolltid samlade byborna in kläder och andra förnödenheter till Mats och två grannar erbjöd honom ny bostad.

Annons

– Det var ett sånt där telefonsamtal man inte vill ha, säger Mats Ulfsgård från Kälom i Offerdal, när han berättar hur han fick reda på att hans .

Det var i torsdags som Mats Ulfsgård satt i sin skogsmaskin och jobbade som han gör alla dagar. Men den här dagen kommer han att minnas och det är inga angenäma minnen.

Det var Mats mamma Ingegärd som ringde till honom. Hon berättade för Mats att det kom rök från köksfönstret i hans hus. Mats bor strax nedanför sina föräldrar och mamman såg röken när hon var ute på en sparktur.

– Jag kastade mig i bilen och var hemma på tio minuter, men det var för sent, berättar Mats. När jag kom hem var det öppna lågor som slog ut genom köksfönstret. Jag försökte att ta mig in i huset och jag öppnade en av de dubbla ytterdörrarna.

Men Mats vågade inte öppna den andra dörren, han tänkte på att allt kunde fara i luften när elden fick syre. Så det var bara att vänta på brandkåren.

Efter dryga 20 minuter var räddningstjänsten från Änge på plats och Mats är imponerad att de kunde komma så snabbt med tanke på att styrkorna skulle samla ihop sig först innan de kom iväg.

– Men samtidigt blir tiden lång när man står och väntar och lågorna blir större och större.

Efter ett tag kom även räddningstjänsten från Krokom och sammanlagt var det ett 20-tal brandmän som tillsammans bekämpade elden.

Men allt jobb var förgäves. Mats kunde bara stå och se på hur hans hem försvann i lågorna. Nu är det bara murstocken som reser sig på brandplatsen.

Alla ägodelar försvann och han hade bara de kläder han stod och gick i.

– Det kändes overkligt. Till och med min plånbok med körkort och kontokorten var borta.

Men ryktet om Mats belägenhet spred sig snabbt bland byarna runt Kälom och nu börjar grannarna dyka upp med kläder och andra förnödenheter.

– Det har varit en strid ström med folk här och det märks att när det gäller, då ställer man upp för varandra i sådana här små byar. Det känns skönt, säger Mats lätt rörd.

På soffan hemma hos föräldrarna ligger travar av kläder och Mats kan välja och vraka bland jackor, byxor tröjor och skjortor. Samtidigt fick han erbjudande om att hyra två bostäder i byn.

– Nu ska jag åka in till stan och handla det som fattas, men det mesta har jag redan fått.

• Vad tror du själv är orsaken till branden?

– Min dator krånglade innan jag for till skogen så jag lät den stå på och jobba med ett restaureringsprogram. Det kan vara den som började brinna?

• Vad saknar du mest av det som försvann.

– Några hästtavlor jag hade var värdefulla och min sekretär, som pappas morfar hade gjort. Den var så välgjord och det känns bittert att den är borta.

• Vad händer nu?

– Jag hoppas att det går snabbt att värdera det gamla huset och inventarierna. Jag kommer att bygga ett likadant hus på samma plats så fort det går.

Mer läsning

Annons