Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alf vann segdragen kamp om reseavdrag

/
  • Det gäller att inte ge sig när man vet att man har rätt. Alf Lysén i Ottsjön utanför Föllinge vann i veckan den segdragna kampen om rese­avdraget mot Skatteverket. Foto: ulrika andersson

Alf Lysén vann den segslitna kampen mot Skatteverket. Länsrätten kom i veckan med sin dom där den slår fast att Alfs reseavdrag var korrekta. Nu vill han uppmana andra att våga ta striden mot Skatteverket.

Annons

I ett par omgångar har Länstidningen berättat om Alf Lyséns kamp för att få rätt mot Skatteverket. En kamp som började med att myndigheten inte ville godkänna de reseavdrag han tagit upp i sin självdeklaration.

Alf Lysén behövde åka från hemmet i Ottsjön nordväst om Föllinge till sitt arbete i Östersund 222 gånger år 2006. Resan är, tur och retur, 18 mil. Skatteavdraget var då 18 kronor per mil vilket innebar att Alf gjorde avdrag i sin deklaration med 71 928 kronor.

Skatteverket krävde då att Alf Lysén på något sätt skulle styrka att han kört alla de mil som han uppgett i deklarationen. Det gjorde Alf genom att visa kvitton på den bensin han köpt.

Då gjorde skatteverket något okonventionellt. De ringde en lokal bilhandlare i Östersund och frågade hur mycket bensin Alfs bilmodell brukar dra per mil. Bilhandlaren berättade att det kunde röra sig om 0,8 liter. Alf Lysén, å andra sidan, hävdar att bilen han kört till och från arbetet bara tar 0,56 liter bensin per mil.

Skatteverket vägrade, på grund av bilhandlarens uppgifter, att gå med på Alf Lyséns skatteavdrag. Alf själv menade att det var absurt att Skatteverket skulle avgöra bensinförbrukningen på hans bil. Särskilt som bilhandlaren senare tog tillbaka sitt uttalande och medgav att det nog faktiskt går att få ner bilens förbrukning till 0,56 liter per mil.

Alf Lysén överklagade Skatteverkets beslut till olika instanser inom myndigheten men fick inget gehör. Då gick han till Länsrätten som i onsdags kom med sin dom.

Länsrätten anser inte att det finns något i Alf Lyséns uppgifter som ger Skatteverket anledning att inte gå med på reseavdragen. Domstolen fastställer med andra ord att Alfs avdrag på knappt 72 000 kronor är korrekta trots Skatteverkets teorier om bilens eventuella bensinförbrukning.

– Det här är en seger för alla som orkar strida. Det handlar helt enkelt om att man måste orka ta kampen när man vet att man har rätt, säger en lättad Alf Lysén efter att han delgivits domen.

Mer läsning

Annons