Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreboenden och skolor hänger löst när Krokom sparar

Demensboendet Spinnrocken läggs ner liksom korttidsboendet Lingonet.Avdelningen Klövern på Blomstergården är hotad. Och flera skolor hänger löst till när Krokoms kommun sparar.

Annons

I går klubbade Krokoms kommunfullmäktige förslaget om budgetdirektiven inför 2010 där majoriteten fick igenom hela förslagslistan.

Som LT tidigare berättat måste verksamheterna i kommunen redan i år spara en procent för att komma tillrätta med finanserna. Där är majoriteten och oppositionen i princip överens.

Det är i nästa års sparkrav som meningarna går isär.

I gårdagens beslut om de ekonomiska ramarna ska bland annat skolor i Offerdal- och Alsenområdet utredas. Demensboendet Spinnrocken i Nälden läggs ner liksom korttidsboendet Lingonet.

Nu har det också dykt upp orosmoln som hotar demensavdelningen Klövern på Blomstergården – något som inte kommenterades under gårdagens fullmäktigesammanträde i Valsjöbyn.

Oppositionen har lagt förslag som inte innebär några inskränkningar på äldreboenden och skolor – men förslaget röstades ner.

– Äldreomsorg ska kvarstå liksom skolorna. Vi vill inte se några nedläggningar utifrån ekonomiska sparkrav, säger Jörgen Blom, vänsterns gruppledare i fullmäktige.

Hur ska ni spara i så fall?

– Den processen startar vi i detaljbudgetarbetet inom de närmaste veckorna. Detaljbudgeten tar vi sen i höst, säger han.

Oppositionen anser dessutom att resultatet efter besparingarna nästa år är för snävt. Majoriteten räknar på 6,7 miljoner kronor medan oppositionen har räknat med ett plus på elva miljoner kronor.

– Vi har lagt en budget med ett resultat som hamnar på ungefär 6 miljoner, det är betydligt lägre än de uppsatta mål som vi har. I dessa tider kan vi inte jobba upp höga resultatmål utan pengarna måste gå ut i verksamhet, sade kommunstyrelsens ordförande, Maria Söderberg (C) till LT för en månad sedan.

Jörgen Blom är skeptisk:

– Den här krisen är lång ifrån över och då måste vi ha en högre marginal. Vi ser att majoritetens marginal är för nätt. Det finns risk att det blir akutåtgärder nästa år också.

Mer läsning

Annons