Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke städar efter oss på miljöstationerna

/
  • ”Man kan hitta det mest märkliga saker som folk lämnat på stationerna”, säger Åke Lithner. I Torvalla stod en skinnsoffa bredvid pappers-containern.
  • ”Det är bra att någon håller koll på miljöstationerna”, tycker Solvieg Jonsson från Föllinge. ”Annars skulle det se ännu värre ut här än det redan gör”.
  • Elavfall måste till Odenskog eller andra kommuners bemannade återvinningscentraler.
  • Det gick lite fort när någon kastade tidningar i Krokom. Handskarna blev kvar.
  • ”Det är bra att någon håller koll på miljöstationerna”, tycker Solvieg Jonsson från Föllinge. ”Annars skulle det se ännu värre ut här än det redan gör”.
  • I Valla på Frösön bryr man sig inte om att containern är full. Då ställer man flaskorna bredvid istället.
  • I Landön var ordningen föredömlig.
  • Elavfall måste till Odenskog eller andra kommuners bemannade återvinningscentraler.
  • Det gick lite fort när någon kastade tidningar i Krokom. Handskarna blev kvar.

– Jag blir lika förvånad varje dag över vad folk slänger på återvinningsstationerna. I Brunflo, som är värst av alla stationer, kan man hitta precis vad som helst.

Annons

Åke Lithner från Stugun har ett av länets ovanligaste jobb. Han är tillsynsman för 62 miljöstationer i Östersund, Ragunda, Krokom, Berg och Härjedalens kommuner.

Varje morgon sätter han sig i sin lastbil och kör sin runda på 25 mil för att kontrollera ordningen på de olika kommunernas återvinningsstationer.

I går måndag var det Krokoms tur att få sina stationer kollade och Länstidningen följde med på en del av sträckan för att se vad Åke gör under sina rundor.

– Jag har världens bästa jobb, säger Åke när vi åker upp mot Föllinge. Tidigare jobbade jag med miljöfarligt avfall på sopanläggningen vid Gräfsåsen, men nu är jag anställd av Stena Recycling sedan den första augusti och jag skulle inte vilja byta med någon.

– Åke Lithner är noga med att påpeka att han inte är någon sopspion som kollar vad folk kastar i olika containrar, utan att hans uppgift är att hålla rent och snyggt på stationerna.

Målsättningen är att var och en av de 62 återvinningsstationerna ska få ett besök en gång i veckan. Då kan Åke knappa in på sin dator vilka containrar som är fulla och städa upp och plocka bort allt som blivit kastat och inte hör hemma på stationen.

LT frågar Åke var det brukar vara värst och då suckar uppgivet.

– I Brunflo vid Mariebyvägen är det alltid kaos när jag kommer, där kastar folk precis allt. Jag har hittat kylskåp, badkar, tv-apparater, däck och en massa annat som hör hemma på återvinningscentralen i Odenskog. Men på den andra miljöstationen i Brunflo är det sällan några problem, jag vet inte varför det är så olika.

– Den bästa ordningen på sin station har folket i Laxsjö. Där brukar det vara jättefint varje gång jag kommer och invånarna där ska ha allt beröm.

Åke slutar aldrig att förvånas över vad folk kan lämna bredvid containrar avsedda för papper metall och plast.

– För en tid sedan hittade jag en skinnsoffa vid stationen i Torvalla och killen som hade jobbet före mig fick ta hand om en död katt som någon slängt vid en container.

För en tid sedan upptäckte Åke att någon gjort sina behov bakom en container vid Hemköp.

– Då har det gått för långt. Det får vara någon måtta på folks fräckhet, säger han.

Allt som han hittar på miljöstationerna måste han ta med sig i sin lastbil till Odenskog, så det blir många tunga lyft för att frakta bort kylskåp och andra prylar.

– Men att få träffa så många trevliga människor i jobbet som jag gör, det uppväger alla nackdelar.

LT frågar Åke vad man ska göra om en container är full när man kommer exempelvis med flaskor.

– Då tar man hem dem igen och väntar på att containern ska bli tömd. Man får absolut inte ställa flaskorna bredvid som många gör.

Mer läsning

Annons