Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke betalar inte ett öre för sin elström

/
 • Är det någonting som Åke har gott om så är det lampor både inomhus och utomhus. På den här bilden går det räkna till åtta ljuspunkter.
– Är strömmen fri så ska det synas, säger han.
Foto: Jan Andersson
 • Åke kör skoter på den egna dammen vid Rörtjärn. Nu syns inte mycket av dammbygget.– Annat är det på sommaren, säger Åke.
 • Det är inte mycket som skvallrar om att det här är ett kraftverk. Det mesta har Åke sprängt ner under jord. Vattnet som kommer från turbinerna släpps tillbaka i bäcken.
 • I mitten syns vattenturbinen, till vänster är generatorn och till höger svänghjulet. Alla delar till kraftverket har Åke köpt begagnade för några tusenlappar.
 • Är det någonting som Åke har gott om så är det lampor både inomhus och utomhus. På den här bilden går det räkna till åtta ljuspunkter.
– Är strömmen fri så ska det synas, säger han.
Foto: Jan Andersson
 • Åkes Palmqkvist villa är på 200 kvadrat och den och alla andra hus på gården är uppvärmda med el från det egna kraftverket.
 • – Att satsa på ett eget kraftverk var nog det bästa vi gjort, säger Åke Palmqvist från Offerdal.
 • Åke tar ut 230 volt ur anläggningen.
 • Tuben med vattnet från dammen är på 25 centimeter i diameter och 343 meter lång. Fallhöjden är 46 meter.
 • Under sommartid händer det att vattnet forsar över dammbyggnaden.Foto: Åke Palmqvist
 • Det är inte mycket som syns av Åke Palmqvists kraftverk. Det mesta är insprängt under jorden. Här står han på taket till generator och turbinrummet.

När medborgarna hämtar sin elräkning i brevlådan och inser att det blir ytterligare en månad bestående av havregrynsgröt och blodpudding, då går Åke Palmqvist från Offerdal omkring med ett leende på läpparna. Trots hög strömförbrukning betalar han inte ett öre för sin elkraft.

Annons

– Vi satsade rätt den där gången 1969 när vi byggde vårt eget vattenkraftverk, säger Åke Palmqvist och sprutar in lite extra fett i lagret till generatorn.

Det slamrar rätt duktigt när vattnet träffar turbinerna som driver generatorn och som i sin tur ger strömmen som räcker till hela gårdens behov.

– En enda gång har jag stängt anläggningen och det var när vi hade en översvämning här för några år sedan och vår damm uppe vid Rörtjärn brast.

Åke Palmqvists fastighet i Offerdal, cirka en och en halv mil från Rönnöfors gränsar mot Åre kommun. Fastigheten är på 1248 hektar och består av både skogs- och fjällmarker. Åkes närmaste granne i väster är den kände finansmannen Dan Olofsson, som bland annat byggt en stor golfbana på fjället.

– Det var min frus morfar som en gång köpte den här fastigheten och en dröm han hade var att kunna bygga sig ett eget kraftverk. På den tiden var det inte många som hade ström i de här bygderna. Men det var inte förrän 1969 som kraftverket blev till och då var det jag och min svärfar som byggde det, berättar Åke.

Bygget började med att Åke och hans svärfar gjorde en damm i nedre delen av den 78 hektar stora Rörtjärn. Dammen är 34 meter lång och tre meter djup. Från dammen går en tub på 25 centimeter i diameter och tuben har en fallhöjd på 46 meter innan vattnet kommer till själva turbinhallen, 343 meter längre ner.

– Generatorn ger 25 kilowatt och det räcker till all ström till gården och det blir över, säger Åke.

Hans villa är på 200 kvadratmeter och har direktverkande el. Åke har även en verkstad med golvvärme, flera gäststugor och garage, allt uppvärmt med el. Han har sex stora kvicksilverlampor som lyser upp gården och inomhus har han så mycket ljuspunkter det bara går.

– Allt får lysa, dygnet runt. Här har vi aldrig behövt spara på strömmen, skrattar Åke.

Vad kostade kraftverket när ni byggde det?

– Jag vet inte om jag vågar berättar det. Vi köpte alla delarna begagnade, mycket kommer från Norge och sammanlagt gick utrustningen på några tusenlappar.

Åren mellan 1969 och 1992 fick Åke betala en ersättningsskatt på 6200 kronor per år för att fastigheten inte var inkopplad på nätet. Men när den skatten så småningom försvann kostar Åkes ström bara fettet i generatorlagren.

– Men ska jag vara riktigt ärlig så betalar jag faktiskt fem kronor per år i fiskefrämjande åtgärder enligt ett åläggande från fiskevårdsstyrelsen.

Varför säljer du inte den ström som blir över?

– Då ska man koppla in sig på nätet och det blir en massa pappersexercis. Då är det bättre att den strömmen försvinner i tomma intet.

Åke Palmqvist har också en fastighet på Frösön. Även där har han elvärme.

– Men nu har jag installerat en luftvärmepump i nedervåningen, så jag har nog mindre avgift per månad än mina grannar, säger han nöjt.

Mer läsning

Annons