Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

35 av länets skjutna björnar hamnade hos Thomas

/

När björnjakten i länet slutade i höstas fick konservator Thomas Jönsson ta hand om halva kvoten av de fällda björnarna, 35 stycken, i sin verkstad för skinnberedning och uppstoppning.

Annons

När kvoten för björnar som fick fällas i Jämtlands län utökades från 40 nallar 2007 till 70 i fjol så blev det helt plötsligt fullt upp för länets två konservatorer.

En av dem, Thomas Jönsson, som har sin verkstad i Slåtteråsen, en bit från Krokom har nu ett års väntan om du skulle vilja få något djur uppstoppat.

Thomas är svensk mästare i sitt yrke. I augusti i fjol vann han SM i Rättvik i klassen större däggdjur.

– Jag tävlade med ett lodjur som jagar en skogsfågel. Jag lade ner massor av timmar på det.

Merparten av de skinn som väntar på att bli behandlade av Thomas är björnar och det beror på att jaktkvoten har ökats så markant. Nu är tio stycken färdiga men det finns fortfarande 25 skinn runt verkstadsgolvet och i frysboxarna som väntar på att bli beredda eller uppstoppade.

Det är spännande att komma in i verkstaden. Runt hela lokalen har han uppstoppade djur som ligger, hänger eller står.

Många väntar på den sista finishen med sminkning och andra är helt klara.

På en av väggarna hänger en helt svart räv, som enligt Thomas är sällsynt.

En helmontering av en björn är två veckors heltidsjobb för Thomas men då det är många timmars väntan för torktider och annat så har han alltid flera djur på gång samtidigt.

– Men jobbet har en tråkig baksida, säger Thomas. En baksida som gjort att jag funderat många gånger på att lägga av med det här.

Han pratar om den allt mer ökande byråkratin som följer för varje björn som han levererar, särskilt om den har skjutits av någon utländsk jaktgäst och ska hamna i något annat land.

– Ta bara den här björnen, säger han och pekar på en bjässe på 200 kilo som står på bakbenen i ett hörn. Den kostar 20000 kronor att montera men det krånglar med leveransen.

– Ägaren bor i Norge och den blev klar i augusti och sedan dess har jag ideligen påmint Naturvårdsverket för att de ska kunna lämna ut tillstånd så att ägaren ska få föra björnen över gränsen, men inget har hänt.

Eftersom jag ligger ute med en massa pengar så vill jag förstås kunna leverera de djur som är klara. Men byråkratin håller på att knäcka mig eftersom varje gång jag ringer så är det någon ny handläggare på verket som inte har en aning om vad jag pratar om.

Jag frågar Thomas om han fått in någon tjuvskjuten björn någon gång.

– Faktiskt aldrig. Har någon fällt en björn olovligt, så vågar de nog inte gå till en konservator, eftersom alla djur som jag har här registreras av polisen.

Hur många björnar tror du finns i markerna nu.

– Om man tar det antal som jägarna säger och antalet som Naturvårdsverket har uppgett, så ligger sanningen någonstans mitt emellan.

Är det bara vilda djur som du tar emot?

– Jag får ständigt förfrågningar om katter och hundar, men det vägrar jag att ta emot. Det känns inte etiskt riktigt att stoppa upp tamdjur.

Mer läsning

Annons