Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

35 anställda måste gå inom Krokoms äldrevård

/
  • ”Inte är det roligt inte att behöva varsla personal”, säger Monica Göransson, chef för Blomstergården i Krokom samt Spinnrocken och Smedsgården  i Nälden. På Spinnrocken läggs verksamheten ned och på Blomstergården blir det färre korttidsplatser. Totalt kommer cirka 35 undersköterskor och vårdbiträden bli övertaliga. Foto: henrik flygare

De politiska besluten från i våras om besparingar inom vård- och omsorgen i Krokom nådde i veckan sin verklighet. 35 personer måste varslas.

– Inte är det roligt inte, säger Monica Göransson, chef för Blomstergården.

Annons

Under våren har en livlig debatt förts kring de aviserade besparingarna som kommunen måste göra inom vård- och omsorgen för de äldre.

Monica Göransson är chef för boendet Blomstergården i centrala Krokom och för Spinnrocken och Smedsgården i Nälden. Och det blir förändringar för den verksamhet hon basar för.

– På Spinnrocken är det hela personalstyrkan och arbetsledningen som berörs i och med att hela enheten avvecklas.

Och lägenheterna på Smedsgården återgår till hemtjänsten. Det beslutet fattade kommunfullmäktige tidigare i år.

Men även på Blomstergården sker förändringar. Nu har de tio korttidsplatser för de äldre som måste mellanlanda mellan medicinsk vård och hemmet. Efter omorganiseringen blir det bara tre korttidsplatser kvar i centrala Krokom. Offerdal och Föllinge får däremot några.

Men totalt gör besparingarna att personal blir övertalig och måste sägas upp.

Det rör sig om cirka 35 vårdbiträden och undersköterskor i hela kommunen.

– Det är inte alls roligt, säger Monica Göransson.

– Ser man till den verksamhet jag sköter så har vi väldigt hög kompetens bland personalen där de allra flesta har undersköterskekompetens och många har även läst en ettårig demensutbildning, säger hon.

Till veckan kommer kommunen räkna på personal- och laslistor för att se exakt vilka som berörs. Men man har redan aviserat att man ska försöka erbjuda pensionslösningar för en del.

– Vi kommer även att försöka titta på omplaceringar och vakanta tjänster inom hela kommunens verksamhet, säger Monica Göransson, som nu har allt fler möten med sin personalstyrka.

Den enorma nybyggarandan som råder i västra delen av kommunen gör dessutom att kommunen kan erbjuda ett omskolningsbidrag för de som vill utbilda sig till förskollärare.

Mer läsning

Annons