Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1000 renkalvar har dött ”Det här är katastrof”

Efter förhandlingar med jordbruksdepartementet bedömer Sameras Riksförbund att regeringen inser problemen med rovdjursersättningen.

Annons

I rovdjursfrågan har samerna lyft fram brister i budgeten i samtalen med regeringen som nu uppges arbeta för att finna en budgetlösning som ska presenteras i september.
– Om regeringen fullt ut förstår allvaret med det rådande rovdjurstrycket samt problemen som den underfinansierade budgeten innebär för våra samebyar så kan man inte fatta annat än ett positivt beslut den 21 september, säger Anders Blom, förbundsdirektör på Samernas Riksförbund.
Vid samernas riksmöte i Arjeplog förra månaden antogs en resolution med anledning av rovdjursersättningen, efter en veckas diskussioner om den svenska rovdjurspolitiken.
Jinjevaerie sameby i nordvästra Jämtland har den senaste veckan märkt sina kalvar och redan nu har de upptäckt stora förluster. Bara drygt 40 procent av samebyns vajor har sina kalvar kvar när kalvarna är två månader. Det innebär att 1 000 kalvar har dött under de senaste två månaderna.
– Det är långt ifrån normalt. Det här är katastrof, säger Marianne Persson, ordförande i Jinjevaerie sameby.
I fjol var ett normalt år och då hade 80 procent av vajorna kvar sina kalvar vid samma tidpunkt.
– Det här beror helt klart på rovdjurstrycket. Vi har mycket björn, lo och järv i vårt område, säger Marianne Persson.
Hon ser redan nu att slaktsäsongen är förstörd, eftersom det inte finns många kalvar kvar att slakta.
– Det här slå jättehårt mot enskilda personer, säger Marianne Persson.
Som LT tidigare skrivit vittnade många samebyar om att kalvtillgången redan under hösten 2008 nådde rekordlåga nivåer, sannolikt beroende på rovdjurstrycket.

Mer läsning

Annons