Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1,5 miljon sparas på nedlagda skolor

Krokoms kommun arbetar vidare utifrån förslaget att lägga ned skolorna i Västbygden och Ytterån. 1,5 miljon kronor kan sparas på att elever byter skola, personal kan komma att sägas upp, och Västbygden säljs eller kallställs.

Annons

Barn- utbildningsutskottet bestämde under mötet i veckan att föreslå nämnden att lägga ned de två skolorna. 1,5 miljoner är inte så mycket pengar i förhållande till den kommunala budgeten.

– Nej det är det inte men det är en del av det som kommunen ska spara. Men man måste komma ihåg att när vi började utreda skolorna så var inte sparkravet en orsak. – Den största vinsten vi gör gäller fritidsbiten. De elever som flyttar får gå på fritids i sin nya skola, säger Tomas Lönneborg, (MP).

Sociala skäl ligger också bakom menar han, det vill säga att det är bättre för barn om det är fler elever i skolan de går.

Uppsägningar kan bli aktuellt om det blir som förslaget ser ut i dag.

– Det blir det troligtvis. Kanske en halvtidstjänst på vardera av de två skolorna blir aktuellt.

Det är sedan tidigare beslutat i budgeten inför nästa år att nyckeltal för tjänster per elev ska minskas, alltså att det ska bli uppsägningar av personal.

Tomas Lönneborg menar att om man inte kan spara de där 1,5 miljoner kronorna på nedläggningarna hade det troligtvis blivit en ännu större sänkning av nyckeltalen.

Enligt honom kommer det inte bli tal om fler skolnedläggningar i kommunen de närmsta åren.

Den demokratiska gången gör att det slutgiltiga beskedet om skolornas öde inte fattas förrän i december, under fullmäktige. Och innan dess ska ärendet passera barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons