Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristyren är kung i pepparkakebaket

/
  • Vi skulle ju baka Paris så det är klart att pepparkaksgubben måste ha en basker.
  • Alla små skavanker och fuskbyggen göms galant med hjälp av kristyren, den är kung i pepparkaksbaket. Foto: Håkan Luthman
  • Det är dags att garnera pariserhjulet.
  • Rörigt blir det, men ro- ligt är det.
  • Akta, akta. Bränt socker är hett som attan. Jag har läst om folk som använder limpistol, men det tycker jag känns trist. Jag vill att hela bygg-projektet ska vara ätbart.
  • Tåget är klart och utplacerat. Det är dags att fylla vagnarna med godis.
  • När allt står på plats är det lätt att känna sig som värsta byggmästaren.
  • Rita ut dina mallar på papper. Kavla ut degen på bakplåtspapper på plåten s å behöver du inte flytta stora sjok av utbakad sladdrig pepparkaksdeg.
  • Foto: Håkan Luthman

Bygglov behövs inte. Det gör inget att det är tjäle i marken. Nu är hög tid att locka fram byggnadsingenjören i dig och sätta igång med pepparkaksbygget. Strunta i detaljplanen, ta fram kaveln och skapa en egen liten värld.

Annons
Det beror lite på dagsformen. Men grundläget är att allt går att baka i pepparkaksdeg. Det som inte funkar att göra av pepparkaksdeg går att bygga med sockerbitar. Men det går inte att fuska, allt byggmaterial måste vara ätbart. Det har hänt att vi börjat diskutera årets bygge redan i oktober.
Ambitioner tar som regel tid att förverkliga och resultatet blir inte alltid som man har tänkt. Ett år orkade vi trots storslagna planer inte baka något pepparkaksland så det året fick svärfar äta upp fem paket pepparkaksdeg i mellandagarna. Julens ankomst ska ju vara ett nöje för tusan.
I år var viljan som vanligt hög. Vi skulle baka Paris. Ett Eiffeltorn av sockerbitar, ett stiligt hus, pariserhjul och ett tåg som skulle tuffa in i staden.
Vi bakar alltid med köpt deg för då är det bara att köpa mer när degen tar slut och den räcker aldrig, det spelar ingen roll hur mycket som köpts hem.
Med liv och lust och uppkavlade ärmar gav vi oss i kast med 2008 års projekt. Stärkta av förra årets inte så kitschiga, men mycket stiliga Ölandsgård med tillhörande väderkvarn så tog vi höjd även i år. Sambon pillrade med sina sockerbitar och kristyr och hade avancerade planer för hur Eiffeltornets olika sektioner skulle byggas i delar och sedan monteras ihop. Ungefär som det går till på en modern husfabrik.
Ingen vet om det var i planeringsstadiet det brast eller om murbruk är oslagbart mycket bättre än kristyr för Eiffeltornet visade sig sakna alla möjligheter att kunna byggas på höjden. Benen blev för veka och sockerbitar rasade till höger och vänster. Han svor och tänkte om. Det fick istället bli ett kinesiskinspirerat tåggarage eller möjligen ett lusthus.
Under tiden gav jag mig på husbygget, delar ritades ut på papper och sedan på pepparkaksdeg. Så långt allt gott och väl. Det är ju kul att göra fönsterrutor i de hål som skurits ut för fönster. Det går alldeles utmärkt genom att krossa halstabletter och fylla i med mellan fönsterkarmarna när den utkavlade väggdelen ligger på plåten och ska in i ugnen och gräddas. Halstablettkrosset smälter under gräddningen och blir jättefina “fönsterglas". Men i år brast logistiken och godisinköpen skedde när huset redan var färdigbakat.
Husdelarna blev sneda och vinda. Men det går alltid att fixa till. Värre var, att när frontväggen skulle förflyttas under olika skeden i bygget så råkade jag bryta av den. Ve och fasa, men det gick att limma ihop på ett snyggt sätt med hjälp av bränt socker. Huset fick ett traditionellt pepparkakshustak med nonstopgodis och massor av kristyr. Dessutom byggdes en trappa av sockerbitar och kristyr.
Tåget är en favorit i repris från ett år när vi bakade tåg, tågstation och massor av resenärer och väskor. Tåget blir alltid bra. Det är lätt att rita upp delarna till vagnar och lok utan några större konstruktionsfel och så får man plats att lägga en massa godis i vagnarna. Delarna är små och går lätt att limma ihop.
När allt är färdigbakat är det dags för själva arrangemanget. Ut med bomull, placera ut pepparkaksbyggena och några små pepparkaksgubbar och gummor. Betrakta allt med andakt.
Kom ihåg tänk fritt. Det går att baka nästan vad som helst i pepparkaksdeg. Och de flesta skavanker går att piffa till och dölja med hjälp av kristyr och massor med godis.
Du kommer väl i håg att LT har en pepparkakstävling. Fota ditt pepparkaksbygge och skicka in före den 20/12. Tävlingsadressen är pepparkaka@ltz.se
Mer om tävlingen kan du läsa på www.ltz.se
Annons