Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Killar kan (måla) i Hackås

/
  • Till vardags arbetar Per Norbin som fotolärare på Bergs gymnasium. En kväll i veckan byter han ut kameran mot målarpenseln.
  • Per Norbin och Maud Hedén diskuterar olika måltekniker.
  • Här är några av de färg-glada alster som gubb-gruppen, som de själva kallar sig, skapade under LT:s besök i onsdags.
  • Foto: Sandra Högman
  • Anders Hedén har flera års erfarenhet som kursledare i körsång bakom sig. Han känner igen problematiken med få män i kulturella sammanhang.
  • För att hitta inspiration granskar Kjell Ellert och Maud Hedén några av de verk som redan finns uppsatta i ateljén.
  • Foto: Sandra Högman
  • Foto: Sandra Högman

Vanligtvis är det kvinnliga namn som pryder sång-, dans-
och konstkursernas deltagarlistor.
Men killar kan också - i alla fall i Hackås.
Här har elva män gått mot strömmen och bildat en egen målerigrupp.

Annons
I mer än tio år har Maud Hedén undervisat i konst och måleri i Bahlenbergs ateljé i Hackås. Men kurserna har nästan uteslutande bara haft kvinnliga deltagare. Endast två män har brottats med penslar, kolpennor och akvarellfärger under det senaste decenniet.
Men i samband med en utställning i ateljén i våras kom ett gäng grabbar på att just måleri skulle kunna vara någonting för dem.
- Det var ett par män som var här och tittade och började prata om att det kanske skulle vara kul att börja måla, berättar Maud Hedén.
Sagt och gjort.
När det i slutet av augusti var dags för Maud Hedén att dra i gång höstens termin fanns fortfarande ett intresse bland ortens män. Sedan en dryg månad tillbaka träffas nu de elva männen en gång i veckan för att teckna och måla under handledning av Maud Hedén.
- Vi har börjat från grunden och pratat en del om grundformer och grundfärger, säger Maud Hedén.
När LT i onsdags hälsade på gubbgruppen, som de själva stolt kallar sig, hade deltagarna i uppgift att välja ut en del av en skiss som de själva gjort. Skissen skulle sedan målas upp på ett större papper och därefter färgläggas.
- Uppgiften går ut på att de ska använda sig av tre, fyra färger för att få färgglada och lysande verk, säger Maud Hedén.
Männen är flitiga vilket visar sig i de koncentrerade ansiktsuttrycken. Då och då rådfrågar de varandra, men till största del står de försjunkna framför sina stafflier och kämpar på med färgerna.
- Det här har verkligen visat sig vara riktigt roligt, säger Göran Kärngard, som fick kursen i födelsedagspresent av sin dotter.
- Då och då kommer jag på mig själv med att jag står med penseln i handen och sjunger för mig själv, vilket jag bara gör när jag mår riktigt bra, fortsätter han.
Han får medhåll av målarkompisen Sten Andersson:
- För några år sedan målade jag en del i min ensamhet. Men på senare tid har jag tyckt att inte ska väl jag håll på med det där - jag förstör ju bara materialet.
- Men det visade sig vara riktigt skönt att få måla igen. Det har varit jätteskönt att få släppa loss och bara måla på, säger han.
Men hur det kommer sig det i vanliga fall är kvinnorna som dominerar deltagarlistorna i kulturella sammanhang är deltagarna något oense om.
- Det är säkert många som vill vara med på sånt här, men som inte törs eller vågar. Det har blivit lite prestige för en del tror jag, säger Anders Hedén, som har flera års erfarenhet som kursledare i körsång bakom sig.
- Jag känner igen problematiken. Även när det ska sjungas uteblir männen, fortsätter han.
Mats Ljung tror att det svala intresset bland pojkar har med uppfostran att göra.
- Många föräldrar tycker att deras söner ska spela fotboll eller hockey i stället för att i tidig ålder låta dem välja själva, säger han.
Göran Kärngard håller med:
- Även personalen i förskolan behandlar pojkar och flickor olika, vilket säkert har en viss betydelse. Killar ska vara stora och starka, medan tjejer ska vara små och ömtåliga. Det gör det mer "okej" för tjejer att intressera sig i kulturellt.
Janne Karlsson däremot är övertygad om att intresset för sång, dans och konst är ärftligt.
- Jag tror att det är genetiskt, säger han.
Men det är inte bara antalet namn på deltagarlistorna som skiljer män och kvinnor åt i kulturens värld. Maud Hedén ser även en viss skillnad i sättet att leda en grupp med bara kvinnor kontra bara med män.
- Det blir en mer skojig och busig jargong när det bara är män, säger hon.
- Män är lite mer ärliga i den kritik som de ger varandra. De säger saker till varandra som kvinnor inte gör av rädsla för att de andra ska bli sårade och stötta, fortsätter hon.
Annons