Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaffe - livets dryck

Jag ser stora rosa hamstrar, De jagar mig och eftersom jag inte är särskilt snabb kommer de ikapp mig, sliter stora revor i skinnet och lapar blod. Jag är utvakad. Har inte sovit på flera dygn.

Annons

Det känns som om jag är med i "Terminator". Snart kommer de och tar mig. Bäst jag gömmer mig bakom den där stolen. Bäst jag beväpnar mig med den där gaffeln som jag slipade sylvass. Jag får inte höras och fingrarna gör ytterst små rörelser när jag skriver det här. Allt för att ingen ska upptäcka mig. Jag smyger in i badrummet och skvätter kallt vatten i ansiktet.

Så där ja. Nu börjar en del av medvetandet komma tillbaka och jag ska försöka redogöra för vad som hänt de senaste dygnen. Jag ska vara så ärlig jag kan, åtminstone vad avser sådant jag kommer ihåg. De senaste dagarna har verklighet och dröm suddats ut och världen ter sig mer och mer som betraktad genom ett par glasögon insmorda med babyolja, men jag ska försöka. Världen måste få veta. Andra måste varnas. Det som bara skulle bli en ny kul detalj hemma har förvandlat tillvaron till ett darrande helvete.

Jag köpte en kaffekvarn för några dagar sedan. På den tiden då världen fortfarande inte var så skrämmande och jag kunde diska ur en kopp utan att vara rädd att dö drunkningsdöden. Jag hallucinerar, men ska försöka ta mig samman. Den senaste 72 timmarna har jag inte varit mer än en halvmeter från en kopp nybryggt, rykande hett kaffe bryggt på nymalda bönor.

Det skulle inte bli så här. Jag gav ett heligt löfte innan kvarnen köptes. Jag skulle inte åka dit. En del snackar om att te är farligt. Men jag känner de som druckit te hela livet utan att bli i närheten av vad jag har blivit. Annat är det med kaffe. Vänta, jag måste bara trycka ner filtret på min Bodum. Så där ja. Jag ska fortsätta. Kvarnen ger möjlighet till 19 olika malningsgrader. Alla komplett olika. Det var nog här det började gå utför.

För att hitta exakt rätt malning måste man genomföra mängder av empiriska tester. Allt måste provsmakas och i och med att kaffe är en dyr dryck så får det inte förfaras. Allt måste drickas upp. Hoppsan. Där kändes det som om ett öga ploppade ut. En rostning kan smaka helt olika beroende på hur det malts och eftersom jag är noggrann går jag väldigt vetenskapligt tillväga. Det finns ingen genväg till det perfekta kaffet. Vänta lite, jag ser en stor giftorm komma ringlande över golvet.

Jag måste hålla upp fötterna. Så där ja, han såg mig inte. Hoppas att den där otäcka clownen ser lika illa. Närmar den sig häller jag kokhett Zoegas, Mollbergs blandning, malningsgrad åtta, över den. Det borde bita. Nä, nu måste jag sluta. Jag tror ett gammalt ånglok är på väg igenom lägenheten. Endera ett lok eller så säger vattenkokaren att det är nytt hett vatten färdigt. Gutår.

Mer läsning

Annons