Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julafton med clownen Coco

Palmerna frasar. Det tar i ordentligt. Och på torsdag är det julafton med clownen Coco.

Annons

Jag, sönerna och 200 femåringar ska fira jul ihop. Ja femåringarnas föräldrar kommer också hoppas jag.

Jag har aldrig firat jul utomlands, men åtminstone där vi är på Kanarieöarna verka Clownen Coco ha tagit över jultomtens ganska stressiga arbete. Han ligger förmodligen i någon solstol med ett glas sangria på lämpligt avstånd.

När man är en sån där gammal sparsmakad urjämte som jag, uppfödd på julgröt och nejlikesmyckade apelsiner, är det en ganska absurd upplevelse att väja för tre meter höga plastgranar med lila glitter och jättestora tomtestatyer.

Julen ska ju vara tyst, glöggig och vit. Ja, jag vet. Jag är gammaldags. Men jag hör till den där generationen där inte alla är så beresta. Jag minns fortfarande min ungdom och hur ofattbart det verkade att åka till Israel och jobba på kibbutz. Det var liksom det optimala äventyret. På den tiden skickade tidningen ett reportageteam om någon som var i färd med att åka till Australien och plocka äpplen några månader.

Det har blivit lite annorlunda. Jag kan fortfarande förvånas och tycka att vissa tekniska landvinningar är fantastiska. Som till exempel att Spotify går att ha i mobilen. Sannerligen ett under om man gillar musik.

Trots att jag har semester i ett främmande land kan jag inte låta bli att besvara de frågor och synpunkter som ibland dråsar in till GO, gubbombudsmannen. För att göra julen lite mindre påfrestande ska jag besvara en fråga från Joppe, 15 år. Han skriver: ”Min pappa verkar vara nedstämd och ledsen.  Jag är orolig för att han har blivit gubbe. Hur ska jag kunna bedöma om det är så?”

GO svarar: ”Det kan inte uteslutas att din far har gått in i gubbstadiet. För att riktigt kunna bedöma hur det ligger till skulle jag vilja att du skickar en bild på honom. Egentligen inte i helfigur. Det räcker om du får med stortårna på bilden. Utifrån fotona kan man ganska lätt avgöra om gubbstadiet har inträtt. Gubbtår är vanligen ganska ostiga med tjocka naglar. Har naglarna börjat gulna är bedömningen ännu enklare. Ostiga tår med gula naglar och diverse förhårdnader är tecken som vägda tillsamman gör det lätt att bedöma stadiet av gubbighet. Kära Joppe, hör gärna av dig igen och bifoga en bild så får du mitt utlåtande. Kom ihåg att vissa gubbar och pregubbar är rätt känsliga mot påpekanden om att gubbstadiet börjar infinna sig så ta dina foton i lönndom och helst utan blixt eftersom en plötslig sådan kan framkalla påfrestningar på hjärta och blodomlopp. På ren svenska ska man alltså vara försiktig när det gäller påpekanden om eventuell gubbighet”.

Till slut vill jag bara passa på att önska alla er som läser det här en riktigt god jul. Speciellt en som vet vem jag menar. Vi hörs igen. Nu ska jag ta ett dopp.

GJag minns fortfarande min ungdom och hur ofattbart det verkade att åka till Israel och jobba på kibbutz. Det var liksom det optimala äventyret.

Annons