Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarna verkar inte fatta ett skit

/
  • Genomtrevlige Ulf Elfving skulle kunna få en gråsten att smälta och berätta sitt livs historia, enligt journalisten Björn Häger.  Foto: Scanpix

Annons

Älgskadefondsföreningen (puh, vilket ord) spår att det ska bli ovanligt många älgolyckor i år. Men jägarna verkar inte fatta ett skit. Här ett recept hämtat ur Björnarnas kokbok:

På sidan 1 till sidan 242 är det en huvudingrediens. Älg. Det är älg med blåbär, älg med kottar, älg med gräs, älg med kråkbär, älg med vitmossa.

Björnar, och vargar för den delen, äter älgar. Men jägarna ser inget samband mellan älgar och björnar. Jag är ingen större tänkare, men med förbundna ögon skulle jag kunna fundera ut vad som händer om man skjuter bort alla björnar i skogen. Älgarna får fritt spelrum och behöver inte frukta att bli uppätna. De kan i stället gå och dra vid vägarna och ställa till olyckor som dödar både dem själva och människor i bilar. Men det är här jägarna kommer till korta. De fattar inte sambandet att om man skjuter bort alla björnar, finns ingen som 52 veckor per år dödar och äter älgkött. Skulle ni vilja möta en beväpnad person som inte fattar den enkla logik som jag redogjort för här ovanför?

Herta Müller. Hört talas om henne? De flesta har förstås varken läst eller hört talas om årets Nobelpristagare i litteratur. I mitten av oktober går det 25 kulturskägg på ett dussin och jag kände hur det började koka inuti mig. Vi och dem. Aldrig blir det tydligare än när Nobelpriset i litteratur delas ut och diskuteras. Jag höll på att bli jätteförbannad på den här klubben för inbördes beundran och jag började tjata på mina arbetskamrater. En mycket klok kvinna på redaktionen tog ner mig på jorden och påpekade att det väl inte är mer inkokt att sitta i en soffa och snacka om okända författare än att sitta i samma soffa och snacka om okända bågskyttar. Att ha specialkunskaper inom sport är helt okej. Ingen lyfter ett ögonbryn om du kan haspla ur dig vem som tog backhoppningssilvret i NUS 1974, men man blir betraktad som besserwisser och lite opålitlig om man vet vilka som fick litteraturpriset samma år. (för övrigt Eyvind Johnson och Harry Martinsson).

Samma redaktion som har så kloka medarbetare hade i lördags en konferens. Bland annat var den mycket duktige journalisten Björn Häger (Dagens Eko, Studio 1, Kalla Fakta) uppe hos oss för att tipsa om hur man intervjuar för att få människor att öppna sig och berätta. Enligt Björn heter Sveriges bäste intervjuare inte Jan Guillou, Janne Josefsson eller Elisabet Höglund. Man tror gärna att skjutjärnen är de bästa. En mikrofon under näsan och ett batteri av elaka frågor. Men den bäste (den som får veta mest av sina intervjugäster) är, enligt Björn Häger en kille som är så genomtrevlig att han skulle få en gråsten att smälta och berätta sitt livs historia. Ulf Elfving. Z

Mer läsning

Annons