Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag har tänkt vara snäll i dag

Jag har tänkt vara snäll i dag. Inte en tjurig gubbe på någonting. Med en nybakad laxpaj, sallad och några lager på kylning är det lätt att ha överseende med den mest trilskande vädergud.

Annons

 Att det dessutom är ledigt några måndagar gör det lätt att vara lite glad. Men det var innan jag köpte en tidning på macken.

Att en liter 95-oktanig soppa kostar över 13 spänn kan få den lugnaste att bli förbannad. Är det fler än jag som tycker att det är som en konspiration att bensinen blir skitdyr på sommaren? När familjer ska ta semester. De som av olika anledningar väljer att semestra i Sverige får känna av bensinbolagens strupgrepp.

’Det är bara att betala och se glad ut. Man vill inte bli stående med soppatorsk kvart över två på natten i skogen tre mil utanför Orsa. Har man lovat ungarna ett par dagar i Astrid Lindgren-värld så har man. Även om soppan kostar 20 spänn litern så åker man. Har man lovat så har man. Med några pizzor, en bag-in-box och ett par hotellnätter kan semesterresan bli ett spöke som hemsöker en långt sedan man har hängt upp takboxen i garaget. Men, det finns ju SMS-lån om det skulle knipa och blir det riktigt eländigt kan man ju alltid vända sig till ”Lyxfällan” i TV3.

Nu har jag inga ungar i den åldern att Astrid Lindgren lockar. Sagor, Emil och Pippi är överspelade. I stället är det elektronik i alla former. Sönerna följer i sin fars fotspår. En söndag är egentligen ingen söndag utan åtminstone ett besök på något av Lillänges tekniktempel. Varken jag eller grabbarna behöver någonting därifrån, men shoppinglusten är så förlamande att jag börjat snegla på en mycket tystgående dammsugare med 12 meter lång sladd. Det vore nåt det. Dammråttorna skulle inte ha en susning. Det har de visserligen inte nu heller då de konfronteras med min fyra år gamla maskin som blott har åtta meters räckvidd. Det här var bara ett exempel för att ni ska först hur djupt nere i teknikträsket jag är. ’

Vissa stunder känns det som om grejerna från Japan och Korea är de enda vänner man kan lita på. Håller de inte måttet är det ju bara att byta ut dem eller få pengarna tillbaka. Så fördelaktiga villkor är svåra att hitta på andra platser än i teknikvaruhusen.

I kyrkan ska du lova att älska i nöd och lust så länge du lever. Ingen ångervecka där inte. Har du bara kvittot kvar har du en månad på dig att skaffa något nytt om du gör upp affären på Lillänge. Nej, nu har både pajen och ölet svalnat så jag ska nog ta lite middag och jag är tillbaka om ett tag. Nu tänker jag inte skriva en rad på ett tag. Ha en skön sommar och även om inte solen skiner så är det skönt att vara ledig. Tänk på det. Z

Mer läsning

Annons