Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget gnissel från gamla veteraner

/
  • Patrik Undrom gillar att besikta äldre bilar. ”Dagens bilar ser ju i princip likadana ut”, säger han.
  • Generellt sett får veteranbilarna få anmärkningar. Besiktningstekniker Patrik Undrom säger att de som äger den typen av fordon tar väl hand om dem. Foto: Ulrika Andersson
  • Inte fullt så mycket elektronik som i nyare bilar.
  • Patrik Undrom gillar att besikta äldre bilar. ”Dagens bilar ser ju i princip likadana ut”, säger han.
  • Stefan Andersson kontrollerar Annika Danielssons Ford Taunus. Den går igenom utan anmärkningar.
  • Kraven på avgasrening är lägre på veteranbilar.

Motorcyklar och veteranbilar i stort antal. Bilprovningen hade i lördags öppet hus för både tvåhjuliga fordon och äldre bilar. Patrik Undrom besiktar mycket hellre veteranfordon än nyare bilar.

Annons

Varje år ordnar Bilprovningen öppet hus för just motorcyklar och veteranbilar vilket innebär att ägarna bara kan dyka upp med sina fordon utan att först ha bokat tid. Förra året kom 185 motorcyklar och 89 veteranbilar till den populära dagen. I lördags var det dags igen.

Exakt hur många det blev i år har inte sammanställts men ett stort antal fordon hade under förmiddagen samlats på gårdsplanen utanför besiktningshallarna.

Annika Danielsson var där för att besikta en av familjens flera veteranfordon. En Ford Taunus från 1963.

– Jag tycker det är suveränt att de ordnar sådana här dagar så att man bara kan åka hit utan att beställa tid.

Veteranfordon besiktas normalt vartannat år och för Annika och hennes man var det i år dags för två av deras fordon att bli kontrollerade.

Patrik Undrom är teknikern som ska besikta bilen. Enligt hans mening så är veteranfordonen trots sin högre ålder ofta relativt problemfria.

– Generellt sett så är det få anmärkningar på veteranbilarna. Det handlar ju oftast om människor som är intresserade av den här typen av bilar och som tar väl hand om dem.

Själv har han ett intresse för äldre fordon och har tidigare ägt ett flertal amerikanare.

– Jag tycker det är mycket roligare att besikta den här typen av bilar. Jag är ju väldigt intresserad och de här veteranbilarna har ju till exempel helt andra linjer än nya bilar. Dagens bilar ser ju i princip likadana ut, säger han.

Skillnaden mellan veteranbilar och nyare bilar är ur besiktningssynpunkt till exempel att kraven på avgasrening är betydligt lägre för äldre bilar. För vissa finns inga krav alls.

Annika Danielssons Taunus gick i alla fall igenom utan minsta anmärkning.

Okej då, ett litet hål i slutet av avgassystemet bör väl åtgärdas men pärlan kan tryggt rulla vidare på de jämtländska vägarna fram till nästa besiktningstillfälle.

Mer läsning

Annons