Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I huvudet på en gubbjävel

Är det någon som är förvånad? Räck upp handen. Jag tänker inte gnälla på att budgeten för Stortorget spräckts. Det skrev jag att jag befarade redan då de satte spadarna i jorden. Men jag har ett tips.

Annons

Lägg alltid på några miljoner när ni fattar beslut. Har ni tur kanske det blir billigare än beräknat och ni slipper framstå som idioter. Alltså när ni bygger ett badhus som är tänkt att kosta 40 miljoner. Säg till allmogen att det är planerat att kosta lite drygt det dubbla. När notan på 82 miljoner dråsar in kan ni säga till de stackare som betalar både byggmaterial och era arvoden att allt verkar ha gått enligt planerna och att den planerade kostnaden hölls perfekt. Då skulle ni åtminstone hålla oss på gott humör. Eller låt säga att ni ska gräva ett hål. Är det tänkt att det ska kosta skattebetalarna 30 miljoner så är det väl lika bra att säga att gropen ska kosta 40 mille. Då har ni kanske möjlighet att kunna visa att bygget (grävningen) blivit flera miljoner billigare än beräknat. Eftersom det här ska ske i lönndom ska ni se att skattebetalarna kommer att tycka att ni handskas väl med deras pengar.
I Borlänge, läste jag, har lärare varslats. I Östersund är ekonomin också så dålig att lärarna inte ska vara säkra på att få vara kvar. Jag förstår att ekonomin är kärv – inte minst beroende på att det verkar vara sifferdyslektiker som räknar på kommunala investeringar – men att sparka lärare. Det gör man bara inte. Att kicka lärare har för mig samma symbolvärde som bokbål. Man får inte bränna böcker och man får inte sparka lärare. Jag förstår att det är hårda tider, det är för få ungar, friskolor och annat elände, men att sparka lärare tyder på ett visst förakt för kunskap. De där ungarna som klarade sig dåligt på tredjekladdarnas nationella prov. Vem ska undervisa dem? För jag antar att proven inte bara är till för att peka ut att vissa har bekymmer. Politikerna säger i alla fall att provet är till för att fånga upp tjejer och killar som har lite besvärligt. Men om det inte finns några lärare som kan undervisa dem blir ju proven bara ett sätt att tala om för vissa ungar att de inte duger och den där varma, mänskliga aspekten ekar hemskt ihåligt.
Jag är som en Pokemon. Jag utvecklas hela tiden. Men knappast till nåt bättre. Somliga är inte som fina viner och blir bättre ju äldre de blir. Jag upptäcker att jag håller på att utvecklas till en tjurig gubbjävel. Ni vet den där typen som man går omvägar runt. Ni vet den där typen som alltid gnäller. På Robinson, på vädret, på politiker. En sån där som måste vara uppmärksam på sig själv så han inte hamnar i gnällig kvicksand….
(Tur att utrymmet tog slut här. Vi märkte att han tog sats för att börja gnälla på att kanelbullarna var mycket kaneligare förut. Reds. Anm).

Mer läsning

Annons