Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterhogdals kyrka firade 200 år med öppet hus

/
  • Kyrkorådets ordförande Leif Nilsson hälsade välkommen, tal hölls av egendomsordförande Gusten Rolandsson och biskop Tony Guldbrandzén återinvigde den nyöppnade fäbodstugan.Foto: Tonnie Söderberg

I helgen firade man att Ytterhogdals kyrka fyllde 200 år. En liten skara kom till jubileet som bestod av öppet hus, musik och en jubileumsmässa.

Annons

I slutet av 1700-talet fann sockenborna i Ytterhogdal att deras vackert belägna kyrka var för liten och i för dåligt skick, så de beslöt att bygga en ny på samma ställe. År 1809 var Ytterhogdals nuvarande kyrka färdig. I lördags var det öppet hus på Valåsvallen. Denna fäbod har, lagom till kyrkjubileet, öppnats efter en tids skyddsrenovering, utförd bland annat med stöd av Härnösands stift.

– Vi fick äta kolbullar och dricka kaffe, vi fick ta del av vallens historik genom Sverker Johansson, vi deltog i fäbodandakt samt lyssnade till skogarnas musik, framförd av trion Eva – Arne – Sven-Leo. En mycket stämningsfull och intressant utfärd, enligt kyrkoherde Per Ingemar Persson.

Kyrkorådets ordförande Leif Nilsson hälsade välkommen, tal hölls av egendomsordförande Gusten Rolandsson och biskop Tony Guldbrandzén återinvigde den nyöppnade fäbodstugan.

Senare på lördagen var det samling i kyrkan. Karin Härjegård, välkänd bland hogdalingarna, samt Jenny Michanek framförde den egenhändigt skrivna musik- och dramaföreställningen Kallad.

Jubileumsfestligheterna avslutades på söndagen då kyrkoherde Per Ingemar Persson höll jubileumstal, inramat av solosånger med Carola Johansson. Biskop Tony Guldbrandzén predikade och Arnes kör sjöng ett antal sånger.

Mer läsning

Annons