Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterhogdal: Ingen större oro men det får inte bli sämre

/
  • Yvonne Grindborg och Caj Ek uppskattar den service som fortfarande finns kvar på hälsocentralen. ”Men det får inte bli sämre”, menar de. Foto: Håkan Degselius
  • Majvor Ardbrandt är ensam landstingsanställd i de 800 kvadratmeter stora lokalerna som ekar tomt. ”Det var för stora lokaler från början och det straffade sig”, menar hon.

Att hälsocentralen i Ytterhogdal ska förvandlas till en filial i Sveg möts inte av någon större oro.

– I praktiken är vi ju redan det och det finns ju inga tankar på att vi ska försvinna, menar distriktssköterskan Majvor Ardbrandt.

Annons

1987 invigdes hälsocentralen i Ytterhogdal. En hälsocentral som kostade skattebetalarna 11 miljoner kronor och skulle ha plats för elva anställda.

Numera är det ödsligt och tomt i den 800 kvadratmeter stora byggnaden som mest kan likna ett skrytbygge från det glada 80-talet då det inte fanns några tankar på budgetarbete.

Men verkligheten kom ikapp landstingsledningens fantasier. Numera är det bara Majvor Ardbrandt, distriktssköterska, som jobbar i lokalerna tillsammans med två privata företagare inom fotvård och sjukgymnastik.

För Majvor är förslaget om att Ytterhogdal ska bli en filial till Sveg inget större hot.

– I praktiken är det ju ingen skillnad. Vi är ju en filial till Sveg sedan flera år, säger Majvor Ardbrandt som jobbat på hälsocentralen sedan den invigdes.

Majvor har en tjänst på 75 procent och tre av veckans dagar jobbar hon i Ytterhogdal. En dag åker hon in till Sveg.

– Jag behöver arbetskamrater och lite stimulans. För det är jobbigt att vara ensam och man behöver det sociala med att tillhöra ett arbetslag, menar Majvor.

Helt ensam är hon ju inte. Lunchen äter hon tillsammans med sjukgymnasten i det väl tilltagna fikarummet och en dag i veckan kommer en läkare från Sveg dit.

– Vi har ju haft tur att vi har haft samma doktor i två år, säger Majvor som ser det som en stor trygghet för både sig själv och patienterna.

Hon är inte orolig inför framtiden utan hon anser att det är så bra det kan bli med tanke på byns utveckling och landstingets ekonomi.

– Men det får ju inte bli sämre.

Trygghet är nyckelordet för verksamheten i Ytterhogdal. Och tryggheten av att ha Majvor där och en mer eller mindre fast läkare på plats uppskattas av patienterna.

– Hon är både sköterska och läkare och hon är en trygghet för oss här, säger Yvonne Grindborg och Caj Ek som är på besök på hälsocentralen för ett rutinbesök.

Mer läsning

Annons