Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wemerskolans framtid oroar

/
  • Nästan 50 ortsbor ville diskutera Wemerskolans framtid. En av dem som engagerat sig i frågan är Lars Bygdén, ordförande i Hede Före- tagargrupp. Han hoppas att man med kommunens hjälp kan vända trenden så att fler elever väljer Wemerskolan.   Foto: Jill Pettersson

Elevunderlaget på Wemerskolans gymnasium i Hede har minskat de senaste åren och nu är flera föreningar och ortsbor oroliga för att skolan ska läggas ned och vill ha en dialog med kommunen. Därför hölls i torsdags kväll ett möte om skolans framtid, på plats fanns både representanter från kommunen och ortsbor.

Annons

På skolan som bara erbjuder ett program, hotell och restaurang, går nu 26 elever. För bara några år sedan gick nästan 50 elever där.

Läget beräknas bli ännu tuffare i höst eftersom skolan tappat det nationella riksintaget. Vilket innebar att elever från hela Sverige kunde gå på skolan och deras hemkommuner betalade för utbildningen.

Men från och med i höst införs nya regler när det gäller riksintag och alla skolor fick på nytt söka om tillstånd om riksrekrytering. Skolverket avslog Wemerskolans ansökan eftersom utbildningen inte var tillräckligt nationellt efterfrågad. Något som slår hårt mot skolan eftersom 80 procent av eleverna inte kommer från Härjedalen.

Det minskande elevantalet gör att både föreningar och ortsbor funderar över skolans framtid. En av dem som är orolig är Lars Bygdén, som är ordförande för Hede Företagargrupp.

– Gymnasieskolan är jätteviktig för hela samhället och för utvecklingen, säger han.

Han menade att något måste göras för att få fler elever att vilja gå på skolan. Bland annat tyckte han att eleverna ska få gratis liftkort och busskort som även gäller på helgerna.

Men den viktigaste punkten var ändå marknadsföring menade många av ortsborna som kommit på mötet. Och att det i marknadsföringen måste framgå alla fördelar med att gå gymnasiet i Hede.

Än har skolan inte gett upp hoppet om att få tillbaka riksintaget. Barbro Nässelqvist rektor för Wemerskolan har nu skickat in en ny ansökan till skolverket.

– Den utbildningen ska inrikta sig på traditionellt mathantverk och samiska mattraditioner. Jag hoppas det får klartecken och att vi kan få tillbaka riksrekryteringen till hösten 2012, säger hon.

Kommunens vice kommunalråd Anders Häggkvist kunde lugna ortsbefolkningen och menade att det i dagsläget inte finns något nedläggningshot vilande över Wemerskolan

– Om det däremot blir ännu färre elever så blir läget annorlunda, säger han.

Mer läsning

Annons