Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webbenkät ska ge kunskap om ungdomarnas livsvillkor

Från och med nu kan unga i Härjedalen svara på frågor om fritid, utbildning, framtid och hälsa. Den webbaserade enkäten Lupp, lokal uppföljning av ungdomspolitiken, är utvecklad av Ungdomsstyrelsen och är en enkät som görs över hela Sverige.

– Ett viktigt verktyg, menar Lars Bygdén, biträdande fritidsintendent i Härjedalen.

Annons

Kommunerna gör undersökningen för att få större kunskap om ungdomars livsvillkor.

Enkäten riktas till alla elever i årskurs 8 på högstadiet och årskurs 2 på gymnasiet. Undersökningen berör områden som fritid, skola, inflytande, trygghet, hälsa och arbete.

Kommunerna kan också ta reda på ungdomarnas framtidsplaner för att kunna planera bättre. Det går att jämföra resultaten mellan kommuner och med riket som helhet.

För Lars Bygdén är undersökningen viktig.

– Det är dags att lyssna på vad de unga efterfrågar, säger Lars Bygdén som tror och hoppas att det bland annat kan påverkas ungdomarnas livsmiljö och framtid.

Enligt Lars har man i många år trott att den yngre generationen har ett snävt intresseområde.

Men han tror att många har frågor som de brinner för lite extra och att det i sin tur kan gynna Härjedalen i framtiden.

Lars ser det hela som livsviktig fråga för kommunen att man får de yngre att trivas i Härjedalen med tanke på de enorma pensionsavgångar som är att vänta inom den närmaste framtiden.

– 40 procent kommer att gå i pension, så håll ut några år då kommer de att ha världens bästa arbetsmarknad.

Lars hoppas vidare att man ska ta lärdom av andra kommuner som genomfört liknande projekt och byggt vidare på det hela. Han hoppas också att man skapar någon form av ungdomsråd där beslutsvägarna är betydligt kortare än vad fallet är när man ska gå den vanliga politiska vägen.

Mer läsning

Annons