Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vox Humana ställer sig emot storskalig vindkraft

– Vi vill inte ha någon storskalig satsning på vindkraft i Härjedalen. Däremot ställer vi upp på småskaliga lösningar, där man kan sätta upp mindre vindkraftverk på hus för att täcka det egna energibehovet.

Annons

Det säger oppositionsrådet Michael Bellman, vox humana, med anledning av LT:s artiklar den här veckan om vindkraftssatsningarna i Härjedalen.

– Vi säger nej till stora vindkraftsparker därför att vinsterna går direkt ner i fickorna på de storbolag som återfinns på elbörsen.

– Det går inte att undvika att det blir stora ingrepp i naturen när de jättelika vindkraftsparkerna ska byggas och vindkraften är ingenting att bygga på långsiktigt när det gäller sysselsättningen. Kortsiktigt, under byggtiden, skapas det en del jobb, men inte när projekten är genomförda.

– Sedan är ju inte heller tillverkningen och transporterna av de jättelika vindkraftverken särskilt miljövänlig.

Michael Bellman tycker heller inte att vindkraft är den ultima lösningen på energiproblemen. Istället gillar han tanken på de storsatsningar på solenergi som är på gång i Spanien och Afrika.

– Där tänker man satsa 400 miljarder euro på solenergin och på så sätt skulle man kunna försörja hela Europa med energi, säger han. Man måste tänka globalt. Solen är framtidens melodi.

Mer läsning

Annons