Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstökning för Skistaroch fortsatt gott om snö

Mycket snö i hela landet har gynnat skidindustrin. De rejäla snömängderna i södra Sverige innebär också att många nya skidåkare fått smak för alpin vintersport.

Annons

Och det gynnar skidanläggningsföretaget Skistar som gjorde en vinst före skatt på 468 miljoner kronor för räkenskapsårets andra kvartal, avslutat i februari. En ökning med 18 miljoner jämfört med samma kvartal ett år tidigare.

Skistars vd Mats Årjes är på det hela taget mycket belåten med vintersäsongen hittills och väntar sig en strålande fortsättning också under mars och april.

– Bokningsläget är 10 procent högre än under motsvarande period i fjol, konstaterar han.

Men kylan har också medfört lägre inkomster vissa perioder.

– Vi har haft ett antal dagar med extrem kyla. En dag var det minus 39 grader i Hemsedal och till det kommer fartvinden. Då rekommenderar vi inte våra gäster att ge sig ut. Men bortsett från det har skidåkningen blomstrat den här säsongen, säger Årjes.

Resultatet för det andra kvartalet i räkenskapsåret har också påverkats negativt av att vecka nio – den stora sportlovsveckan – i år infallit under tredje kvartalet. I fjol inföll den under andra kvartalet.

– Trots det redovisar vi det bästa halvårsresultatet hittills. Det påverkar resultatet under andra kvartalet med 18 miljoner kronor, säger Årjes.

Å andra sidan är det pengar som i stället kommer in i tredje kvartalet räkenskaper. Samtliga destinationer har gott om snö så förutsättningarna bedöms som goda för en fortsatt bra utveckling under verksamhetsåret.

Och bolaget har redan börjat ta emot bokningar för kommande vintersäsong 2010/2011. Fram till och med vecka 10 har det bokats för 51 miljoner kronor, en ökning med 20 procent jämfört med föregående år.

Nettoomsättningen för andra kvartalet steg från 928 miljoner till 955 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons