Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkompaniet planerar miljardsatsningar i Härjedalen

/
  • Så här skulle det kunna komma att se ut efter en utbyggnad av vindkraft på Garpkölen söder om Ängersjö. Fotografiet är ett montage.Foto: Leif Eriksson

Vindkompaniet är den hittills största vindkraftsoperatören i Härjedalen. Enligt Jan Olof Dahlin vid företaget finns planer på 100-140 vindkraftverk, vilket skulle innebära satsningar i storleksordningen 4-5 miljarder kr.

Annons

Man har redan byggt ett vindkraftverk i kommunen, vid Brickan söder om Sveg.

Övriga lanserade projekt är:

Storbodberget/Storberget, beläget mellan Älvros och Ytterhogdal. Här kan det komma att handla om högst 20 vindsnurror. Effekten beräknas till cirka tre megawatt och byggstart tidigast 2011.

Garpkölen, som ligger söder om Ängersjö. Anläggningen planeras omfatta högst 32 vindkraftverk med en effekt om maximalt 90 MW.

Trötberget/Botbergen, ett område som ligger 15 km väster om Sveg. Totalt kan det i området komma att handla om 50-talet vindkraftverk och med en samlad effekt av 150 MW.

Glötesvålen, det projekt där o2 Vindkompaniet kommit längst i förberedelserna i Härjedalen. Här vill man anlägga högst 30 vindsnurror med maximala effekten 90 MW.

– När det gäller Glötesvålen väntas miljödomstolsförhandlingarna genomföras till hösten, säger Jan Olof Dahlin.

– Beträffande Storbodberget/Storberget ska det i höst bli ett samrådsmöte och i Garpkölenprojektet räknar vi med att kunna lämna in en ansökan om bygglov hos kommunen före nyår.

Enligt Dahlin kommer härjedalsprojekten, om de genomförs, att generera oerhört många arbetstillfällen. Under byggtiden, som kan beräknas till 6-7 år i sammanhängande följd skapas säkert ett 30-tal helårsarbeten. Sedan byggjobben är klara kommer det att behövas servicepersonal, som beräknas till ett 30-tal helårsarbeten.

– I samtliga projekt kommer vi även att erbjuda bygdepeng, säger Dahlin. I Glötesvålen är det redan ordnat med byalaget i Glöte. Om de övriga projekten kommer vi att diskutera bygdepengen med befolkningen i närområdena och med Härjedalens kommun.

Tycker du att Härjedalens kommun borde ta initiativ till att få någon form av legotillverkning inom vindkraftssektorn till kommunen?

– Ingen dum idé alls. Man skulle kunna testa idén hos vindkraftstillverkarna. Kan kommunen erbjuda lämpliga lokaler och arbetskraft skulle chansen kanske finnas. Jag vet också att det är flera kommuner som ligger på för att få jobb inom vindkraftssektorn, avslutar Jan Olof Dahlin.

Mer läsning

Annons