Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill öka säkerheten i Funäsdalens centrum

Det finns ett starkt önskemål att förbättra trafikmiljön i Funäsdalens centrumkärna och samtidigt öka trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter och funktionshindrade samt att erhålla en minskad risk för olyckor med farligt gods.

Annons

Projektet har även uppmärksammats i länstransportplanen för perioden 2010–2021.

Riksväg 84 går genom centrum av Funäsdalen och orten har generellt en småskalig utformning med en kärna som karaktäriseras av tät bebyggelse som är placerad förhållandevis nära vägen. Trafiksäkerhetsbrister finns i form av direktutfarter och bristfälligt utformade korsningar. Åtgärder på genomfartsleden har prioriterats högt av Härjedalens kommun.

I förslaget till åtgärder är en avsmalning av vägens bredd genom hela Funäsdalen till sju meter. Trottoarer anläggs på båda sidor i centrumkärnan. I mellanzonen av tätorten anläggs trottoarer enbart på ena vägsidan. I ytterzonerna av Funäsdalen föreslås inga trottoarer. Fler övergångsställen bör anläggas och farthinder övervägas.

Möjligheterna för parkeringsplatser i närheten av riksväg 84 bör studeras för att om möjligt bevara tillgängligheten till tätortens besökspunkter.

Beräknad kostnad för hela investeringen är 16,3 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons