Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha privat äldreomsorg

/
  • Anders Häggkvist och Centerpartiet i Härjedalen går till val med förhoppning om att delar av äldreomsorgen ska privatiseras. ”Det har vi pratat om länge och det är en ideologisk fråga för oss”, säger han. Foto: Leif Eriksson

Äldreomsorgen i Härjedalen har fått svidande kritik. Nu går Centerpartiet till val med förhoppningar om privata alternativ inom vården.
– Vi vill i alla fall försöka, säger Anders Häggkvist bestämt.

Annons

Äldreomsorgen i Härjedalens kommun har onekligen varit i blickfånget under en lång rad av år. I gårdagens LT kunde vi läsa att äldreomsorgen fick dåliga vitsord i stora delar av Härjedalen. Många upplever att det saknas personal och kompetens vid de olika äldreboendena, samtidigt som besparingskrav gör att kommunen vill dra ned ännu mer.

Nu kommer äldreomsorgen att bli en valfråga för Centerpartiet.

Partiet vill att delar av äldreomsorgen i Härjedalen ska konkurrensutsättas på prov.

– Vi vill i alla fall testa och se om det blir bättre, säger Anders Häggkvist som ser Hede och Vemdalen som lämpliga alternativ för att kunna genomföra privatiseringarna på.

– Där har man ju sedan tidigare erfarenhet med Fjällhälsan och kommunens städverksamhet är ju utlagd privat, säger Anders Häggkvist.

Enligt Anders kommer inte utspelet som en följd av den debatt som varit under den senaste tiden. I stället ser han det som en ideologisk fråga för partiet och en möjlighet att öka trivseln för både brukare och anställda inom äldreomsorgen, samtidigt som beslutsvägarna blir effektivare.

– Det handlar inte alls om att personalen gör ett dåligt jobb, fortsätter Anders som hoppas att man kan ta lärdom av andra kommuner som privatiserat äldreomsorgen.

Anders hoppas vidare att även mindre företag i Härjedalen ska kunna vara aktuella vid en eventuell upphandling.

Mer läsning

Annons