Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bygga 130 vindkraftverk söder om Sveg

/
  • Största vindkraftsprojketet i Härjedalen hittills planeras nu söder om Sveg där Bergvik Skog vill bygga 130 vindsnurror. Foto: sven-egon johansson

Bergvik Skog skulle enligt de första planerna bygga 30-talet vindkraftverk på sina marker söder om Sveg. Nu utökar man projektet och har för avsikt att bygga ytterligare 100 vindkraftverk vid Skaftåsen på gränsen mot Hälsingland.

Annons
Det här betyder sammantaget investeringar på 4-5 miljarder kronor enligt Peter Svantesson vid Bergvik Skog.
Det är därmed det hittills största vindkraftprojekt som initierats i Härjedalen.
- Den planerade parken vid Skaftåsen berör främst fastigheter, som tillhör Bergvik Skog, säger han. Området domineras av skogsmark med inslag av mindre sjöar och vattendrag.
- I dag används området för skogsbruk.
Närmaste samhälle är Fågelsjö på hälsingesidan.
Svantesson berättar vidare att en 100 meter hög vindmätningsmast nu kommer att sättas upp på det cirka 700 meter höga berget.
Göran Kindlund vid Vattenfall Power Consultant, som är Bergvik Skog, behjälplig med projektet vid Skaftåsen, berättar att det kommer att ta cirka ett år innan myndigheterna har kommit fram till beslut.
- Därefter väntar projektering och en byggstart ligger några år framåt i tiden.
Enligt Kindlund har man tänkt sig vindkraftverk med en effekt på 2-3 megawatt.
- Men utvecklingen på vindkraftssidan går snabbt framåt och det är inte omöjligt att det kan bli tal om större verk vid Skaftåsen. Man vill ju få ut så mycket effekt som möjligt, menar han.

Mer läsning

Annons