Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi utgår ifrån att det finns liv”

/
  • Två fjällräddare gräver fram en tjej som låg begravd under snön.
  • Att vara fjällräddare är ett fysiskt och psykiskt utmanande jobb. Man jobbar ofta i kyla, mörker och snöstorm.
  • Fjällräddarna fick även prova på en ny teknik för att skotta fram nödställda. Istället för att skotta ovanifrån skottar man från sidan. En teknik som är utvecklad i Schweiz och USA. Foto: Håkan Degselius

Solen börjar gå ner bakom fjällen och liftarna stänger. Men kvar uppe på fjället i Osthang är trettiotalet fjällräddare som jobbar i kylan för att gräva fram sex personer ur en lavin. Det är lavinövning på fullaste allvar.

Annons

En del fjällräddare är fortfarande på väg på sina skotrar. De fick ett larm vid 15-tiden att det var lavinövning. Sex skidåkare har blivit begravda av en lavin (två dockor och fyra personer) och fjällräddarna använder lavinsonder och transceivers (elektroniska sändare och mottagare) för att veta var de ska gräva.

– Vi ska se till att vi är samordnade, att alla grejer är i ordning och att vi är på tå, säger Thomas Rehnfeldt, fjällräddare sedan tio år tillbaka.

Fjällräddarna har ett par lavinövningar varje år samt sjukvårdsutbildning. Den här övningen är en av de viktigaste under året. 40–50 fjällräddare, poliser, och insatsledare ska jobba som om det vore en riktig räddningsaktion.

– Vi fjällräddare har vanliga jobb och får ett larm på mobilen om det hänt något. Då svarar man om hur många minuter man kan infinna sig, säger Thomas Rehnfeldt.

I vanliga fall jobbar han med att köra upp skidspår i Ljusnedalsområdet. Han är även same och renägare, född i Mittådalen.

– Här är Elins andra skida! Varför är det ingen som hjälper till? ropar Peter Ekstrand, samtidigt som han i panik gräver i snön.

Peter Ekstrand jobbar i Funäsdalen och jobbar som skidlärare. I fjol gick han skidlärarutbildningen i Åre och då ingick lavinövningar. Nu spelar han en av skidåkarna som har blivit överraskande av en lavin.

Bengt-Göran Wiik är samordnare för Fjällräddningen i Jämtlands län.

– Fjällräddarna som är här har genomgått en åtta timmars utbildning. Vi ska nu kolla var nivån ligger. Vi hade en likadan övning på samma ställe förra året men utan nedgrävda figuranter. Så nu blir det svårare, säger han.

45 fjällräddare kallades men han beräknar att trettiotalet kommer.

– Det ska vara precis som i verkligheten. Då kan inte alla komma i från jobbet, säger han.

I dagens övning har de inga lavinhundar eftersom hundarna är på träningsvecka.

– Hundarna hittar på en gång, och det är ju fjällräddarna som ska tränas i dag, säger han.

– Först gör vi en okulärbesiktning, om det ligger skidor och stavar börjar vi söka runt dem med lavinsonder och använder transceivers. I alla nya skidkläder och skor sitter det recco-reflektorer som reflekterar signaler, säger Bengt-Göran Wiik.

Johnny Bengtsson utbildar fjällräddarinstruktörer i första hjälpen. Han rapporterar om lavinsökningens resultat.

– Två personer var under ytan, en av dem var kraftigt nedkyld. En var till synes oskadd men ramlade och bröt benet, en person var inte fysiskt skadad men chockad. En med förmodad ryggskada, två under ytan omkomna, säger han.

Denna gång var det övning. Nästa gång kan det vara en fråga om liv eller död.

– Man utgår alltid i från att det finns liv. Det är inte en fjällräddares uppgift att bedöma om en människa lever eller ej, säger han.

Mer läsning

Annons