Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi trodde att han var död"

/
  • Martin Sandvold, Olle Backman och Oskar Ohlsson, är klasskamretar till den pojke blev biten av en björn i fredags i Funäsberget och de var med när själva olyckan inträffade.
  • Trots mötet med björnen är Oskar Ohlsson, Martin Sandvold och Olle Backman inte rädd för att ta på sig slalomskidorna igen och åka i skogen.
  • Ing-Marie Jonsson, mamma till Olle Backman var den första som fick reda på vad som hänt. Oskar ringde henne redan i skogen innan pojkarna tagit sig ut till den pistade nedfarten och bad henne ringa efter ambulans.
  • Oskar Ohlsson har ritat hur hela förloppet med björnmötet gick till som en del i att bearbeta händelsen.
  • Trots mötet med björnen är pojkarna inte rädd för att ta på sig slalomskidorna igen.
  • Olle Backman, Oskar Ohlsson och Martin Sandvold, är alla lättade över att det gick så bra som det ändå gjorde. Här står nedanför det berg där de mötte björnen i fredags.
  • Det var här i Funäsberget som björnen attackerade en 12-årig pojke i fredags.

De fyra pojkar som var med när deras kompis blev attackerad av en björn i Funäsberget i fredags har fortfarande lite svårt att förstå vad de varit med om. LT har träffat tre av pojkarna.

– Det känns väldigt overkligt, säger Oskar Ohlsson.

Annons

Det var under en gymnastiklektion i fredags som fem pojkar i årskurs sex, åkte i skogen utanför backarna i Funäsberget. Men lektionen slutade på sjukhus för en av pojkarna. När två av pojkarna passerat ett hål, stort som en tallrik reste sig plötsligt en björn upp ur hålet och slet med sig den tredje pojken ner i idet.

– Sen blev det helt tyst och då trodde jag att han dött berättar, Oskar Ohlsson, han åkte efter pojken som drogs ner i björnidet.

Oskar Ohlsson började skrika för att skrämma björnen. Det fungerade och björnen reste sig ur idet ytterligare en gång. Då kunde den skadade pojken kravla sig upp ur idet och Oskar Ohlsson försökte slå björnen med sina stavar för få den att springa i väg.

– Det kändes som att jag var i en film och visste inte vad jag skulle göra utan ville bara att den skulle försvinna, berättar han.

De andra två pojkarna som åkte först och den skadade pojken hade då hunnit kasta sig nedför ett stup i närheten och Oskar Ohlsson åkta baklänges nedför stupet samtidigt som han försökte mota bort björnen och landade på rygg.

– Då såg jag att björnen tittade ner på mig och vände sig om och gick i väg, förklarar Oskar Ohlsson.

Idag har Oskar Ohlsson lite ont i nacken men annars gick fallet nedför stupet som pojkarna tror var omkring fem meter bra.

Olle Backman, var den pojke som åkte först och han var också den som också kallade på hjälp när de fortfarande var kvar i skogen.

– Jag ringde min mamma och sa bara vad som hänt och att hon måste ringa efter hjälp.

– Jag tyckte det lät osannolikt men jag sa inget just då. För jag hörde på Olles röst att det var allvar, säger Ing-Marie Jonsson mamma till Olle Backman.

Den femte pojken i gänget, Martin Sandvold hade åkte en annan väg men mötte upp de andra pojkarna nedanför stupet. Tillsammans hjälptes de åt att ta sig till den närmaste pistade backen, som låg cirka 200 meter bort. Där mötte en skoterpulka upp och fraktade ner den skadade pojken till en helikopter som tog pojken till sjukhuset i Östersund.

– Det en himla tur att det gick så bra som det gjorde, säger Ing-Marie Jonsson.

Och mötet med björnen har inte avskräckt pojkarna från att spänna på sig pjäxorna igen.

– Nej, vi kommer att åka som vanligt men jag vill inte åka just där björnen var, säger Martin Sandvold.

Vintertid är det inte ovanligt att gymnastiklektionerna förläggs i backarna och för pojkarna var det en självklarhet att åka i skogen och inte i de pistade backarna.

– Det är kul, det finns bra hopp där, säger Olle Backman.

– Fast jag kommer nog att hålla mig från skogen att tag, säger Oskar Ohlsson.

Även om pojkarna ofta åker i skogen hade de aldrig tidigare varit just där björnidet fanns.

Mer läsning

Annons