Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi sitter inte i knät på exploatörerna”

– Det är inte spiksäkert att det kommer att resultera i några vindkraftsverk.

Det säger Bror Norberg, miljö- och byggchef, angående kritiken kommunen fått från den nybildade vindkraftsföreningen i Lillhärdal.

Annons

Vindkraftsfrågan är något som håller på att blåsa upp till en rejäl storm i Lillhärdal. Nyligen bildades en förening i Lillhärdal, Föreningen för småskalig vindkraft, med syfte att försöka påverka det kommande beslutet om en ny översiktsplan över området.

Föreningen är direkt motståndare till de stora vindkraftsparkerna. Man vill i stället att det ska satsas på småskalig verksamhet.

Föreningen har även en hemsida, som för övrigt lockar många nya medlemmar, där man basunerar ut sitt budskap.

På hemsidan kritiserar man kommunen för att i princip sitta i knäet på de tilltänkta exploatörerna och försöka komma till ett beslut så snabbt att byborna inte hinner förstå vad som är på gång.

Ett budskap som kommunens företrädare anser är direkt felaktigt.

– Vi samarbetar inte överhuvudtaget med dem, säger Bror Norberg som i stället menar att man försöker samla ihop fakta från olika grupper för att översiktsplanen ska kunna bli klar i slutet av nästa år och utifrån det kunna ta beslut för eventuella vindkraftsprojekt.

– Det kan ju visas sig att turistnäringen är viktigare än vindkraft i det här området, fortsätter Bror Norberg.

Att det bildats en förening ser man som något mycket positivt. Och man hoppas att de kan tillföra något när det gäller det fortsatta arbetet.

– Men man ska hålla sig till fakta och inte skrämma upp folk, säger Gunilla Hedin, företrädare för kommunstyrelsen, som själv bor i Lillhärdal.

– Jag är själv för vindkraft men inte hur mycket som helst och inte överallt.

Mer läsning

Annons