Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verksamhetschefen: Det här ska inte hända

När Hans Fahlström opererades för tarmvred gick dränageslangen av och lämnades i hans mage.
– Det är alldeles förskräckligt, säger verksamhetschefen Eva Lundgren som beklagar händelsen.

Annons

Hans Fahlström opererades för tarmvred den 21 november på Östersunds sjukhus. När dränageslangen skulle dras ut efter operationen gick den av. I stället för att operera honom en gång till lämnade de i stället kvar slangbiten och planerade ta ut den vid nästa operation då de även skulle ta bort stomipåsen.

– Det var en dränageslang som gick av, vilket den naturligtvis inte ska göra. Det är alldeles förskräckligt, säger verksamhetschefen för kirurgen, Eva Lundgren.

Dränageslangen har man 1–3 dagar efter en operation. Sedan drar man ut den, i vanliga fall utan komplikationer.

Varför tog ni inte bort den på en gång?

– Han skulle ändå öppnas igen och för att slippa en till operation tar vi bort slangen då i stället, säger Eva Lundberg.

– Det var ett fabrikationsfel, säger Eva Lundgren, som berättar att de har anmält händelsen som en avvikelse i sjukhusets system samt att de har anmält felet till tillverkaren.

Kommer Hans Fahlström få skadestånd?

– Jag tror inte han har fått några komplikationer av händelsen men han kan anmäla det till patientskaderegelringen. Patientnämnden hjälper till med sådant och vi ska informera honom om det, säger hon.

Vad kan man få för komplikationer av att ha en slangbit kvar i magen?

– Förhoppningsvis får han inga komplikationer av den. Men den kan ligga och reta tarmarna och det kan bli en reaktion runt omkring. Man ska inte ha ett främmande föremål i magen, säger hon.

– Det här ska inte hända. Jag beklagar det. Men jag vill klargöra att vi inte glömde kvar slangen, säger Eva Lundgren.

Mer läsning

Annons