Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vemdalens hembygdsförening firade 100 år

/
  • Hans Ersa Eriksson från Svegs hembygdsförening överlämnade en present till Vemdalen hembygdsförening. Johnny Bäck, ordförande, tog emot kyrktavlan, som är en kopia av den som hänger i Vemdalens kyrka.
  • Tage Fjellner, tidigare ordförande i Vemdalens hembygdsförening, med sin  mor Gölin Fjellner.
  • Sillunchen var populär och drog både vemdalingar och turister.
  • Tårtan hade Nathalie Persson från Klövsjö gjort. Hon har ett tårtföretag som heter Natcake.

Vemdalens hembygdsgård hade 100-årsjubileum i lördags. Dagen firades med visning av gamla kläder, tårtkalas, lotter, sillunch och björnföreläsning.

Annons

Vemdalens hembygdsförening har funnits i 100 år. Det firade man ordentligt under lördagen på hembygdsgården. Dagen började med en visning av gamla kläder från 1800- och 1900-talet som hembygdsföreningen fått skänkta till sig. Sedan var det dags för sillunch och Eskil Berglund som spelade dragspel.

Efter det hade Magnus Kristoffersson, som är rovdjursansvarig på länsstyrelsen, en fullsatt föreläsning om björnen. Vid 14-tiden skars den första tårtbiten upp som Gölin Fjellner fick, hon var bara några år yngre än själva hembygdsföreningen.

– Jag har varit här varenda onsdagskväll och serverat kaffe, och på lördagar och söndagar! säger hon.

Johnny Bäck är ordförande i Vemdalens hembygdsförening.

– Vi jobbar bland annat med att bevara husen. Det finns 18 hus på hembygdsgården, och det är inte billigt att sköta om gamla hus. Men det största problemet är att få ihop pengar till strömmen, som är på 40 000 kronor om året, säger han.

Det tycker han att kommunen kunde gå in och sponsra hembygdsgårdarna med.

Hembygdsföreningen ordnar sex hantverksdagar under sommaren, sedan är det lotterier som de får in pengar på och ett konferensrum som hyrs ibland. Serveringen arrenderar de ut.

– Det är ju ganska små summor det ger. Men vi har märkt att det blir mer och mer bröllop och nu planerar vi att göra om ett av husen till en bröllopssvit. Den ska inredas i gammeldags stil och det finns öppen spis där, säger Johnny Bäck.

Föreningen har många projekt på gång. Ett är att få hit ett hus i från Västmon som de har fått till skänks. Sedan finns ett gammalt fattighus som står och förfaller som de vill rädda.

– Han som äger det bor tydligen i Karibien och vi får inte tag på honom när vi ringer, säger Johnny Bäck.

Mer läsning

Annons