Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens största isbjörnspark öppnar i Orsa Björnpark

/

– Jag kan inte med ord uttrycka hur stolta vi är att vi äntligen kan öppna parken. Den första tanken slog rot 2004, och nu har vårt första isbjörnspar Ewa och Wilbär fått ett nytt hem här. Och det internationella intresset har varit enormt, säger Torbjörn Wallin, vd på Orsa Grönklitt som inrymmer Polar World.

Annons

Det är 41 000 kvadratmeter isbjörnspark som i dag öppnar för allmänheten i Orsa Björnpark vid Grönklittsanläggningen i Orsa, Dalarna. I parken finns bland annat stora djupa badområden, egen snökanonanläggning, plats för fiske och ide-byggnader för björnarna samt utställningslokaler, amfiteater och informationsplatser för besökarna.
Isbjörnen betecknas i dag som en hotad art bland annat på grund av minskade isar kring polarområdena och sämre möjligheter för säljakt. Ett av målen är att isbjörnarna i parken ska hålla stor genetisk variation ifall rehabilitering eller utsättning av isbjörn behövs i framtiden. Polar World ska fungera som en europeisk avelsanläggning för isbjörnar, och är också en del i ett nystartat europeiskt bevarandeprojekt för isbjörnar.
– Vi har lyssnat på experter från hela världen och gjort en lista på hur deras drömpark för isbjörnar skulle se ut. Det blev Polar World, säger Torbjörn Wallin i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons