Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vargplågan lika besvärlig som förhandlingsläget med markägarna”

Trots att markägarnas förhandlingsdelegation vill sänka arrendekostnaden för renbetet från fem till tre kronor per hektar står parterna långt ifrån varandra.
– Ja, det är utan tvekan ett ansträngt förhållande, säger Lennart Olsson på markägarsidan.
– Vargplågan är minst lika besvärlig som förhandlingsläget med markägarna är, menar samebyarnas talesman Anders Kråik.

Annons

Lennart Olsson har ännu inte fått någon reaktion från samerna på förslaget att sänka arrendeavgiften och han har inga större förväntningar om att sänkningen ska bidra till att man kommer fram till en lösning på den segslitna konflikten.

– Vi förväntar oss ett svar en bit in i den här månaden, men jag förstår inte vad samebyarna är rädda för. Skulle de tacka nej den här gången är det slutförhandlat för våran del. Det här är sista köret, menar Lennart Olsson.

Problemet är att

markägarna vill att samtliga markägare i Härjedalen som berörs av renbete ska ingå i ett avtal. Detta motsätter sig samebyarna som hävdar att bara de fastigheter som berörs av domen i Svegs tingsrätt ska omfattas av ett avtal.

Det förslag som markägarnas förhandlingsdelegation utarbetat, sänkningen med två kronor per hektar, totalt skulle omfatta 300000 hektar mark vilket skulle sänka kostnaden för samebyarna med 600000 kr per år.

– Som sagt förhållandet mellan oss markägare och samer är ansträngt i vinter, inte minst därför att samebyarna struntar i domen i renbetesmålet. Det är också en vinter där det uppstår mycket markskador på grund av renbetet. Mycket snö och sträng kyla, säger Olsson.

– Svårast är situationen i vinter i Hede-, Hedeviken-området där det finns mycket ren.

Skulle det ändå bli ett avtalsförslag så kommer detta att presenteras för samtliga markägare inför ett beslut.

Anders Kråik i Handölsdalens sameby säger att man på den sidan bett Jordbruksverket utreda om förutsättningarna för ett avtal är skäligt om samtliga fastigheter där renbete förekommer skulle ingå.

– Markägarna vill också att markanvädningen, som nu omfattar tiden 1 oktober – 30 april ska inskränkas till 15 november – 30 april.

– Vi tycker det är ganska långsökt, som markägarna gör, att dra in alla fastigheter för att det ska kunna bli ett avtal. Det är som vi ser det huvudproblemet i relationerna mellan parterna.

Kråik ser inte ljust på rennäringens framtid i Härjedalen.

– Om tio år kan det vara så illa att renbetet är inskränkt till fjällgränsen, vilket skulle vara förödande för rennäringen. Så det finns ingen större anledning att se positivt på framtiden.

– Det finns även stora risker att många renägare måste upphöra med sin verksamhet, inte minst därför att länsstyrelsen kraftigt vill reducera renantalet.

– Ytterst är det staten som måste ta sitt ansvar för att se till att konflikten biläggs.

Men det som i nuläget kanske mest bekymrar samebyarna i Härjedalen är vargplågan.

– Vår sameby har till exempel mist mycket ren och renkalv genom närvaron av vargar. Det innebär att vi inte kan göra de slaktuttag som vi planerat.

– Det verkar som om myndigheterna hellre vill ha en fast vargstam i Härjedalen än en livskraftig rennäring, säger Anders Kråik till slut.

Mer läsning

Annons