Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargpar bildar revir i Härjedalen

/

Ett nytt vargrevir kan vara på gång att bildas i gränsområdena mellan Härjedalen och Hälsingland.

Annons
- Den hanvarg, som ibland befinner sig i trakten av Fåssjödal på härjedalssidan har den senaste tiden setts tillsammans med en honvarg och två valpar, berättar Kjell Tjärnås, rovdjursansvarig vid Härjedalens Jaktvårdskrets. Hanvalpen har en tid vandrat mellan området Ljusdal-Färila och Fåssjödal. På hälsingesidan vet man att den attackerat hundar, men inte om det skett inom Härjedalen.
Nu har den alltså observerats tillsammans med tre andra vargar och Kjell Tjärnås håller inte för otroligt att hanvargen är pappa till de två valparna.
- Det är inte alls omöjligt att de här fyra valparna kan komma att bilda revir inom Härjedalen. Om så sker måste länsstyrelsen agera eftersom det på grund av rennäringen inte får finnas vargar i Härjedalen.
- Vi vet ju att varg och renskötsel inte går ihop.
- I ett sådant läge måste länsstyrelsen ta till drastiska åtgärder för att få bort vargarna. Man kan kanske bli tvungen att ta bort dem helt enkelt.
Rovdjurstrycket i Härjedalen är stort och ökar hela tiden.
- På björnsidan är stammen alldeles för stor. Här måste tilldelningen öka ännu mer. I årets björnjakt sköts hela den tilldelade kvoten i Härjedalen och från jaktvårdskretsens sida jobbar vi alltså för att öka avskjutningen av björn.
Kjell Tjärnås säger också att lostammen har en mycket snabb tillväxt i landskapet. Även här kan det bli aktuellt att öka tilldelningen.
Slutligen när det gäller järv så är även den på frammarsch och håller sig huvudsakligen traditionellt där renen finns.

Mer läsning

Annons