Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargfrågan anmäls till Folkhälsoinstitutet

Vargfrågan i Lillhärdal har nu anmälts till Folkhälsoinstitutet.

– God hälsa och liv på lika villkor för alla, är helt förbisedd för djurägarna med hot från rovdjur dygnets alla timmar, skriver anmälaren.

Annons

Vargfrågan är synnerligen aktuell i Lillhärdal där det ser ut som om det kommer att skapas ett nytt vargrevir. Sedan tidigare har det varit ett antal attacker mot tamdjuren i området.

Nu har en privatperson anmält problemet till Folkhälsoinstitutet då han anser att problemen är ett hälsoproblem när djurägarna får se sina kära vänner dödas av vargen.

”Jag har under alla år sedan rovdjuren, framförallt varg och björn, återetablerades i Sverige med en okontrollerad tillväxt, och samtidigt varit och är djurägare på lantgård sett tilltagande hälsoproblem hos mina vänner på landsbygden som en direkt följd av hotet mot djuren på gårdarna. Hopplösheten att inte få försvara djuren oaktat påståenden om en bra djurskyddslag, samt att bevittna och höra berättelserna om döda och lemlästade djur och de som försvarat djuren hotas och döms till fängelsestraff”, skriver privatpersonen i sin anmälan samtidigt som han kräver att det görs en utredning och studie över problematiken.

Enligt honom utsätts djurägarna för en psykisk stress när det finns rovdjur i trakten.

”Det är en situation som djurägaren inte har valt själv, utan staten har försatt denne och allt flera av landets djurhållare dagligen i landet, en återkommande situation för många djurägare med en enorm psykisk press” skriver han vidare och anser att rovdjurens antal gör att det blir begränsningar i allemansrätten då folk inte vågar gå ut i skog och mark.

Mer läsning

Annons