Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonal: Vi klarar inte nya sparåtgärder

Jobbet är påfrestande både psykiskt och fysiskt. Det menar personalen inom äldreomsorgen som skickat in protest över hur de blir behandlade av sin arbetsgivare, Härjedalen kommun.

Annons
Äldreomsorgen inom Härjedalens kommun har stora problem. Förutom att man går över budgeten så jäser det bland personalen. I ett brev till sin arbetsgivare, socialförvaltningen, reagerar man på att det tillämpas nollvikariat i stor utsträckning.
- Det är inte de som jobbar inom vård och omsorg som ska behöva betala priset för att det inte fungerar med och mellan alla små och stora chefer, skriver personalen, totalt ett drygt 30-tal.
Personalen ondgör sig också över den nya organisationen med bemanningsenhet och teamledare.
- Konstigt att socialnämnden kunde göra sig av med 37-årsarbeten men samtidigt anställa alla dessa teamledare.
- Vad har deras utbildningar kostat och till vilken nytta frågar sig personalen.
Personalen klagar också på att kommunikationen och dialogen är dålig mellan chefer och personal samtidigt som man tappat gnistan på grund av detta.
Personalen vill att man ska gå tillbaka till det gamla systemet med enhetschef och gruppsamordnare för att undvika att flera kockar gör soppan sämre.
- Man behöver inte vara matematiker för att räkna vad bemanningsenheten och alla teamledare kostar, skriver man vidare och kräver en utvärdering och uppföljning av hela situationen.
Gruppen får medhåll av huvudskyddsombudet Nancy Fridh som lämnat in en skrivelse där hon uttrycker sin oro över ytterligare sparåtgärder.
- Under processen med den stora omorganisationen och personalreduceringar har flera i personalen mått dåligt. Trots reduceringen har genomförts nollvikarieras det ändå i stor utsträckning, skriver Fridh som tror att arbetsbelastningen inte är gynnsam för personalens hälsa.
Hon tar även upp brister när det gäller återkopplingen när tillbud och olycksfall rapporteras.
Även personalens delaktighet när det gäller att påverka sitt arbete har minskat, anser hon.
- Nu måste Härjedalens kommun ta sitt arbetsgivaransvar och säkerställa arbetsmiljön för sina anställda.
- Botten är nådd det går inte att spara mer inom äldreomsorgen.
Vox humana har reserverat sig mot socialnämndens åtgärdspaket.
- Arbetsgivaren ignorerar personalens och brukarnas kaotiska situation, skriver Michael Bellmann i en skarp reservation.

Mer läsning

Annons