Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdchef: Det som hände på Fjällsol var en olyckshändelse

I förra veckan föll en äldre dement och rullstolsbunden man utför en trappa på servicehuset i Funäsdalen och skadade sig så illa att han fick föras till Östersunds sjukhus för vård.

Annons

Nära anhöriga till mannen menade att det var personalbrist på Fjällsol, som var orsak till olyckshändelsen.

– Visst har vi gjort personalneddragningar, men personaltätheten ska vara den rätta om ingenting har hänt under tiden sedan beviljade timmar beslutades, säger socialnämndens ordförande Gunilla Zetterström-Bäcke, s.

– Skulle vårdtyngden ha ändrats, till exempel i Funäsdalen, måste vi gå in och förbättra personaltätheten.

– Det finns ingen anledning att man ska behöva känna oro för sina anhöriga som finns på kommunens äldreboenden. Om det som hände på Fjällsol var en olyckshändelse eller var en följd av personalbrist får vi undersöka.

– Det händer att jag får samtal och mail från oroliga anhöriga som vill veta hur rutinerna är och vilken ledning och styrning som finns.

I höstas fanns en redovisning i länets tidningar om kvaliteten på vård och omsorg i de åtta kommunerna. Av den redovisningen framkom att Härjedalen hade den sämsta vård- och omsorgen.

– Men det är en sanning med modifikation, menar Gunilla Zetterström-Bäcke. Det beror på hur man mäter statistiken.

– Vid alla äldreboenden i Härjedalen, förutom Senioren i Sveg, är hemtjänsten integrerad i servicehusen medan man i andra kommuner har hemtjänst och vård-och omsorg skilda åt.

– Visst, jag kan erkänna att det finns brister i omsorgsverksamheten och det är saker som vi hela tiden försöker förbättra.

Zetterström-Bäcke säger också att personal, som känner oro och har funderingar om sitt jobb, ibland hör av sig med olika synpunkter.

– Jag vill hävda, att vi har en mycket duktig personal inom vård och omsorg i kommunen och det är en kompetens och ett engagemang som vi måste ta tillvara i det fortsatta arbetet.

– Nu har vi i socialnämnden lämnat den mångåriga frågan om budgetunderskott bakom oss och ska i stället blicka framåt, avslutar socialnämndens ordförande.

Mer läsning

Annons