Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdanställda vill ta bort bemanningsenheten

Bristerna är tydliga och kostnaderna höga. Personalen på gruppbostaden Kyrkgränd i Hede skriver i ett medborgarförslag till kommunen att det de tycker att bemanningsenheten ska skrotas.

Annons

Genom ett medborgarförslag vill personalen på gruppbostaden Kyrkgränd i Hede (Matz Bylund, Ulla Persson, Anita Svegare, Lena Grinde och Inger Svegare Schwarts) att bemanningsenheten ska avvecklas och de administrativa kostnaderna fördelas till de olika vårdenheterna.

De skriver: – Nu har bemanningsenheten varit i gång i flera år. Bristerna är tydliga och kostnaderna höga. De olika förvaltningarna och kostnadsställena har besparingskrav. Oftast är centraliserad verksamhet dyrare och mindre effektiv än decentraliserad. Vi tycker att personalrekrytering och semester- planering bäst sköts på respektive arbetsplats. För närvarande kostar varje vikarietimme som bemanningsenheten ordnar och debiterar 235 kronor/timme.

Dessutom är många vikarier engagerade på varje arbetsenhet. Kostnaderna för bemanningsenheten bör fördelas ut på arbetsplatserna, där förstärkt ekonomi kan fördelas från administration till vård och omsorg.

– Bergs kommun exempelvis ha rutvärderat och lagt ner sina bemanningsenheter. Det tycker vi att Härjedalen också ska göra, skriver de.

Personalen anser att vinsterna kommer att bli många; kortare och snabbare beslutsvägar, billigare administration, färre och vanare vikarier, med lägre introduktionskostanad och budgetansvar på varje enhet, som gör det lättare att hålla kontroll på ”nollvik” och undvikande av ”dubbelbokningar”.

Motionen remitteras till kommunstyrelsen för beredning.

Mer läsning

Annons