Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välutbildade från utlandet ska ge spetskompetens till företagen

Arbetsförmedlingen har fått 4,7 miljoner från Nutek för att framhålla fördelarna med att bo och leva i Härjedalen, Ånge, Bräcke och Kramfors. Man behöver välutbildade som bland annat tar över företagen när det blir pensionsavgångar.

Annons

De fyra kommunerna Härjedalen, Ånge, Bräcke och Kramfors bidrar själva med drygt 4,5 miljoner, vilket gör att hela projektet omsluter 9,5 miljoner. 4,7 miljoner har man fått från Nutek som i som tur kommer från Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Fem handläggare från arbetsförmedlingarna i kommunerna ska ro projektet i hamn. Man kommer också att arbeta tillsammans med våra EURES-rådgivare och inrikta sig mot att locka till sig välutbildade personer till glesbygden för att hitta spetskompetens.

– Vi tror att argument som livsmiljö och livskvalitet är något som säljer i ännu större utsträckning i dagsläget, säger Roger Höglund projektledare för projektet som heter ”Utveckling av otraditionell rekryteringsmetod”.

Rekryteringsresor har gått till Åbo, Trondheim, Rostock, Reykjavik, och Malmö där man byggde nätverk och rekryterade personal till blan annat Sykes, Folktandvården, Banverket, Reaxcer och ett flertal företag inom turismbranschen.

Man har även arbetet tillsammans med kommunarbetare och representanter för näringslivet i flera av kommunerna för att få fram de företag som behöver nya ägare vid pensionsavgångar och som kan locka fler att etablera sig i kommunerna.

Nu planerar man nya resor för att rekrytera och nätverksbygga till Stockholm, Umeå, Göteborg, Malmö, Holland, Åbo och Sälen. Projektet vill även att företag, föreningar och allmänhet ska ta kontakt med dem för att få fram ett otraditionellt sätt att hitta tänkbara inflyttare till kommunerna. Från hemsidan ska intressenter och allmänhet kunna följa projektet.

Projektet vill också vara på det klara med att det är minst lika viktigt att se till att folk stannar kvar i kommunerna och att man jobbar för det.

Mer läsning

Annons