Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Våldet i Egypten är det värsta jag sett”

/
  • Tommy Hillborg från Vemdalen fick se sin vän Anders bli nedslagen, misshandlad och rånad av egyptisk polis.  Foto: Emma Granberg

Tommy Hillborg från Vemdalen åkte med en vän till Sharm el-Sheikh i Egypten för att sola och bada men istället fick han se sin vän misshandlas och rånas av egyptisk polis.

– Det här är det värsta jag har varit med om i hela mitt liv och jag har rest till 48 länder och varit i 42 amerikanska stater, säger han.

Annons

Vännen Anders har fortfarande ont i foten som är svullen och hoppar fram på kryckor trots att det är två och halv vecka sedan misshandeln inträffade.

De två vännerna hamnade mitt i oroligheterna i Egypten och i dagsläget är Tommy glad att Anders är vid liv.

– Han kunde ha varit död, säger han.

De hade varit i Egypten en vecka och hunnit se sig omkring när demonstrationerna började i Sharm el-Sheikh. Anders, som arbetar som fotograf, hade med sig en kamera som han dokumenterade resan med. Det var därför Anders gick upp på en höjd när han såg att demonstranterna, som krävde att presidentens avgång, kom allt närmare. Det var när han höjde kameran som Tommy såg hur två män kom springandes bakifrån och sparkade ned hans vän. När en tredje man kom med en käpp, rusade Tommy fram och skrek till männen att det skulle lämna hans vän i fred.

– Han höll hårt om sin kamera. Så jag ropade till honom och uppmanade att han skulle släppa kameran, säger han.

Båda är övertygade om att det var poliser eller myndighetspersoner som tog kameran.

– De hade blå uniformer på sig som polisen och i efterhand förstod man att de inte ville att det skulle finnas några bildbevis på händelserna som utspelade sig, förklarar Anders.

De tog sig till hotellet och fick foten omlindad av en läkare som bodde där.

– Det värsta var att det inte gick att polisanmäla händelsen eftersom det var polisen som var skyldig, berättar Anders.

Nästa dag ordnade resebolaget så att de fick flyga hem och Anders fick sina skador undersökta. Det visade sig vara en spricka i foten och ledband ur led.

Och kameran som var värd omkring 100 000 kronor har Anders ingen förhoppning om att få tillbaka.

Men trots det som skedde vill Anders, som är hemmahörande i södra Sverige, åka tillbaka till Egypten. Det är därför han inte vill uppge hela sitt namn eller synas på bild i LT.

Mer läsning

Annons