Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsläpp av byggbråte från kraftverk polisanmäls

Efter turerna med byggbråte från Halvfari kraftverk i Ljusnan i somras polisanmäler länsstyrelsen kraftverkets ägare för miljöbrott.

Annons

Den 20 juni fick en tjänsteman i beredskap på länsstyrelsen fick larm via SOS om att det kom älvbråte i Ljusnans älvfåra nedströms Halvfaridammen.

Fortum Generation AB som äger dammen i Härjedalen har angett orsaken till ett tekniskt fel på givaren som reglerar luckorna.

110 kubikmeter vatten per sekund släpptes på genom luckan. Ungefär samma vattenflöde som dagligen passerar genom turbinen i Halvfari.

Byggbråte sköljde fram i älvfåran genom ett område som ingår det europeiska nätverket Natura 2000.

Bolaget som äger kraftverket gjorde ingen anmälan. Det borde man ha gjort, enligt länsstyrelsens bedömning.

– Det inträffade har medfört nedskräpning i Ljusnan och kringliggande strandlinje. Händelsen kan även ha inneburit en störning på nedanstående Natura 2000-område, konstaterar Urban Westbye på miljöskyddsenheten.

Han och miljöskyddsdirektör Catharina Ekelund står bakom anmälan.

– Då bolaget inte anmälde det inträffade direkt till tillsynsmyndigheten menar länsstyrelsen också att bolaget kan ha försvårat tillsynsarbetet samt inte efterlevt bestämmelserna, hävdar de.

Enligt Ulf Wennilsjö, produktionschef på Fortum Generation AB, pågick den aktuella dagen omfattande dammsäkerhetshöjande åtgärder på anläggningen, vilket LT tidigare skrivit om.

Larmplaner aktiveras då man har en dammanläggning med allvarliga problem, hot mot anläggningen eller vid konstaterat dammbrott.

– Vid Halvfari var det aldrig aktuellt att aktivera larmplanen, då utsläppet i sig inte innebar någon risk, hävdade Ulf Wennilsjö i LT den 30 juli.

– Den olägenhet som byggnadsmaterialet skapade nerströms anläggningen fick vi mycket tacksamt hjälp av räddningstjänsten att rätta till.

Mer läsning

Annons