Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA-firma köper Bengt Slöjdare

/
  • Johan Mårtensson, till vänster, har nu sålt sitt företag Bengt Slöjdare till det amerikanska företaget Sustainable Cards, som bland annat representerades av Peo Åkesson vid introduktionen på fredagen.
  • Anrika företaget Bengt Slöjdare i Hede övergår nu till amerikanska ägare, som räknar med att öka antalet anställda från fyra till 16 inom en treårsperiod. Foto: Leif Eriksson

Nu gör jänkarna sitt intåg i Hede. Det anrika företaget Bengt Slöjdare, som startades av Bengt Liljemark i början av 1970-talet, har sålts till det USA-ägda företaget Sustainable Cards. Och det fina i kråksången:

– Arbetsstyrkan på nuvarande fyra personer räknar vi med att kommer att öka till 16 om tre år, säger Peo Åkesson vid Sustainable Cards.

Annons

Det amerikanska företaget är marknadsledande tillverkare av miljövänliga elektroniska presentkort, hotellnycklar och lojalitetskort.

– Vi har nyligen investerat sex miljoner kr i ny tryckeriutrustning vid Bengt Slöjdare.

– Den kommer inom kort att installeras och förväntas kunna tas i bruk i slutet av januari, säger Peo Åkesson.

Totalt investeras 12,5 miljoner vid Hedeföretaget. Länsstyrelsen ställer upp med 2,4 miljoner och även Norrlandsfonden och Vattenfall Inlandskraft återfinns bland finansiärerna.

– Vi har i nära fyra års tid haft ett nära samarbete med Bengt Slöjdare och för närvarande pågår en konsolidering av verksamheten genom att Sustainable Cards Sweden AB förvärvar vissa av Bengt Slöjdares tillgångar, säger Peo Åkesson.

– Valet av Hede var i slutändan enkelt. Vi tittade på många olika lösningar inklusive att flytta tillverkningen till USA, men när vi vägde in de sociala aspekterna, historiken och det starka band som finns till Hede tack vare Bengt Slöjdare så framstod Hede som det självklara alternativet för vår del.

– Hede och Härjedalens natursköna och unika miljö var också avgörande orsaker till valet. Orten och landskapets profil är synonymt med det vi representerar.

– Vi kommer att använda dessa egenskaper i vår marknadsföring och hoppas få möjlighet att bjuda in många kunder från världens alla hörn till anläggningen i Hede och låta dem imponeras och njuta av vad som måste vara en av världens vackraste platser.

– Bengt Slöjdare kommer att stärka vårt varumärke, slog han fast.

Det är en gigantisk marknad som väntar produkterna från Hede, inte minst i USA. Det handlar om cirka 100-125 miljoner kort per år och sett till hela världen 8-10 miljarder kort.

Företaget har även hittat ett nytt papper av finsk björk, som ska vara mycket hållbart och flexibelt.

Kommunalrådet Gottfrid Jonsson var en av gratulanterna:

– Fantastiskt kul att ni vill satsa i Hede och att det handlar om miljötänk.

– Det har varit tufft på industrifronten i Hede några år och därför är det väldigt betydelsefullt att ni förlägger verksamheten hit.

Kommunens näringsliv fick av det amerikanska företaget många lovord för sin hjälpsamhet inför etableringen i Hede.

Lars Bygdén från företagargruppen i Hede hälsade även han Sustainable Cards välkommen.

Mer läsning

Annons