Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörda anhöriga kräver granskning av äldrevården

/
  • De ansvariga bakom skrivelsen anser att anhörigas närvaro är en mycket viktig del i rehabiliteringsprocessen.

Fem härjedalingar kräver nu i skrivelse till länsstyrelsen, socialstyrelsen och folkhälsoministern en granskning av Härjedalens kommun.

– Vi kräver att kommunen tar sitt ansvar och omgående rättar till de allvarliga bristerna inom äldrevården som vi och våra närstående möter dagligen, heter det i skrivelsen.

Annons

– När sjukdom drabbar någon nära anhörig kommer första krisen. När den sjuke ska rehabiliteras och få sina nya behov tillgodosedda kommer kris nummer två.

– Vi har våra anhöriga boende i närheten av Sveg, men de kan bli placerade där det finns plats vilket innebär att vårdplats kan erbjudas i Sveg, om man har tur, Funäsdalen, Hede eller Ytterhogdal.

– Detta är oacceptabelt.

De som står bakom skrivelsen menar att anhörigas närvaro är en mycket viktig del i rehabiliteringsprocessen.

– Hur kan vi finnas nära när den vårdbehövande placeras upp till 14 mil enkel resa från hemorten?

De skriver också att Härjedalens kommuns politiska ledning och chefer inom äldreomsorgen har mycket allvarliga brister när det gäller bemötande och respekt för de äldre, deras behov och gentemot de anhöriga.

– God och säker vård är en skyldighet som kommunen ska tillhandahålla för sina invånare. Omvårdnadsbehovet måste utredas på ett professionellt sätt före beslut så den enskilde vårdtagaren får de rätta insatserna. Vi som anhöriga har bred erfarenhet av att beslutande insatser inte verkställs i rätt omfattning, anför man i skrivelsen.

Socialnämndens ordförande Gunilla Hedin har semester och är oanträffbar för en kommentar.

Mer läsning

Annons