Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomspolitiker besökte Sveg – krävde att staten tar över Volvo

/
  • Mathilda Carnebo, Ida Gabrielsson och Nisse Sandqvist försöker skapa opinion mot regeringens skolpolitik. Under tisdagen var man i Sveg. Foto:  HÅKAN DEGSELIUS

Ung vänster protesterade mot regeringens skolpolitik på Södra Skolan i Sveg under tisdagen. Men även industrijätten Volvo var på tapeten och förbundsordföranden Ida Gabrielsson vill ha företaget i statens ägo.

Annons
Ung Vänster är på offensiven i Sverige. Det man protesterar mot är regeringens skolpolitik.
Enligt dem så håller den nuvarande regeringen på att skapa en "sorteringskola" där företags vinstintresse avgör skolverksamheten samtidigt som man nedmonterar den kommunala vuxenutbildningen, komvux, där 20 procent av platserna försvinner.
– Det handlar om regeringens ungdomsfientliga politik, säger Ida Gabrielsson som nu ser stora faror för de som efter avslutad gymnasieutbildning vill läsa vidare.
Skolan är det första området som den unga vänstern inriktar sina krafter emot. Men sedan ska även sysselsättningspolitiken och andra områden kommer på tapeten vad det lider.
När det gäller Volvos vara eller inte vara så är förbundsordföranden en stark förespråkare för att företaget ska förstatligas.
– Det är en viktig del av Sverige. Frågan är vad man vill använda Volvo till.
– Man kanske skulle ställa om produktionen och göra världens miljövänligaste bilar.
Volvo låter långt borta från Härjedalen. Men enligt henne så berör problemen även de unga i Härjedalen.
För tillfället har Ung Vänster ingen verksamhet i Härjedalen vilket är fallet med många ungdomsförbund inom politiken.
– Det finns ett hyfsat intresse. Vi ska satsa på att etablera oss här, säger Mathilda Carnebo, Vemdalstjejen tillika distriktsordförande i Jämtland Härjedalen.

Mer läsning

Annons